Overslaan en naar de inhoud gaan

Satellietsysteem telt bomen

"Ik vertrouw deze methode meer dan handmatig tellen en meten, wat nu de gangbare methode is om zogenaamde stadsbossen te monitoren", zegt prof. dr. ir. Alfred Stein, een van de betrokken onderzoekers. Alleen in omgevingen waar veel hoge gebouwen staan, denk aan wolkenkrabbers in het centrum van een stad, laat de geautomatiseerde methode soms te wensen over.
vleesverwerker JBS
© JBS
JBS

Duidelijk beeld van de CO2-situatie

Via satellietgegevens het aantal bomen in een stad te tellen en te bepalen waar zich wijzigingen hebben voorgedaan. Dit is onder meer nuttig om kosten voor groenonderhoud goed in te kunnen schatten en de CO[2]-balans van een stad te bepalen. De methode maakt het tellen van bomen minder tijdsintensief. Deze methode maakt gebruik van hoge resolutie satellietafbeeldingen die commercieel verkrijgbaar zijn.

Gemeenten in Nederland beschikken over een database waarin staat waar welke bomen op openbare grond staan. Met die gegevens is te controleren of ergens (illegaal) bomen zijn verwijderd of dat er boomsterfte is opgetreden. Via de automatische telmethode kan die database in korte tijd worden geactualiseerd.

Techniek

De methode is geijkt op het herkennen van boomkronen met een diameter van meer dan twee meter die zich op gemeentegrond bevinden. Groeisels in particuliere tuinen worden zoveel mogelijk vermeden. De methode maakt van de gegevens een kaart met daarop de boomkronen. Hierna vindt er een controleslag door een mens plaats. Deze is relatief eenvoudig aangezien de methode ook onnauwkeurigheden in de detectie van iedere boom weergeeft.

Promotie

Het onderzoek was onderdeel van het promotieonderzoek van Juan Pablo Ardila Lopez dat hij uitvoerde onder begeleiding van prof. dr. ir. Alfred Stein, dr. ir. Wietske Bijker en dr. Valentyn Tolpekin van de vakgroep Earth Observation Science van de faculteit ITC van de Universiteit Twente. Het onderzoek is onderdeel van het project Boom en Beeld (samenwerking van het bedrijf NEO, onderzoeksinstituut Alterra en de faculteit ITC) en wordt medegefinancierd door het Netherlands Space Office.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in