Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelheid internet kan naar 40 Tbps

Door meerdere golflengtes te gebruiken om informatie te versturen vanaf één enkel fotonisch circuit (PIC) kan de doorvoersnelheid via internetkabels vergroot worden tot wel 40 Tbps (Terabit per seconde).
Internet
© Shutterstock
Shutterstock

Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de Ierse start-up Pilot Photonics en de Europese fotonica incubator ACTPHAST 4.0, via welke ook Nederlandse en Duitse onderzoekers hun bijdrage geleverd hebben aan deze nieuwe ontwikkeling.

Samen hebben ze een methode ontwikkeld waarmee lichtkanalen gesplitst kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere golflengtes om informatie af te leveren, met een enkel Photonic Integrated Circuit (PIC). Doordat PIC’s gebruik maken van technologie die op licht is gebaseerd kunnen ze voor een veel grotere bandbreedte zorgen en dat ook nog eens energiezuinig.

Geen interferentie

De onderzoekers maken gebruik van optical combs: een enkele laser die een breed spectrum van optische frequenties genereert die fysiek en fundamenteel vast liggen. Daardoor is geen sprake meer van stukken bandbreedte die niet goed benut kunnen worden, wat het geval is in traditionele systemen. Daar moeten zogeheten guard-bands voorkomen dat er interferentie ontstaat tussen verschillende datakanalen.

Die guard-bands nemen dus stukken bandbreedte in, maar zijn met de nieuwe fotonische methode niet meer nodig. Interferentie is namelijk niet mogelijk bij datakanalen die gebaseerd zijn op optical comb, stelt Frank Smyth, CTO van Pilot Photonics.

ACTPHAST 4.0

De vinding is ontwikkeld met behulp van ACTPHAST 4.0 (ACceleraTing PHotonics innovAtion for SME’s: a one STop-shop-incubator). Die incubator moet de innovatiemogelijkheden van Europese bedrijven ondersteunen door directe toegang te bieden tot expertise en faciliteiten van onderzoekscentra op het gebied van fotonica. Voor Nederland werkt de TU Eindhoven hieraan mee.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in