Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers maken met hulp sensoren foto’s van 3200 megapixels

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University hebben voor het eerst digitale foto's van 3.200 megapixels gemaakt. Het zijn de allergrootste die ooit in één opname zijn gemaakt. Het lukte met behulp van de LSST camera die 189 sensoren gebruikt.

De beelden zijn zo groot dat er ongeveer 378 4K ultra-high definition tv-schermen nodig zijn om een afbeelding op ware grootte te laten zien, zo meldt Stanford University. De resolutie is volgens de onderzoekers zo hoog dat een golfbal 24 kilometer verderop zichtbaar is in de foto. De verwachting is dat de gegevens van de camera waarmee de foto’s gemaakt worden tot baanbrekend onderzoek gaat leiden.  

De sluiter van de camera, waaraan sinds 2015 is gewerkt, is meer dan 60 centimeter breed en bevat 189 individueel opererende sensoren waarmee het 3200 megapixels tellende beeld geproduceerd wordt. De sensoren moeten, net als bij bijvoorbeeld een quantumcomputer, gekoeld worden met extreme temperaturen. In dit geval is dat zo’n min 101 graden Celsius.

Donkere materie meer zichtbaar

De camera wordt geïnstalleerd op het Rubin Observatorium in Chili. Vanuit daar worden panoramische beelden van de volledige zuidelijke hemel gemaakt. Dit gebeurt 10 jaar lang om de paar nachten. De foto’s maken het mogelijk om donkere materie meer zichtbaar te maken en zo meer duidelijkheid te geven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in