Cybersecuritybedrijven zien ‘AI-cyberaanvallen’ als trend voor 2025
Cybersecuritybedrijven zoals Kaspersky en Trend Micro verwachten dat hackers AI in 2025 gaan inzetten om meer én geavanceerdere cyberaanvallen uit te voeren op organisaties. Cybercriminelen kunnen deepfakes gebruiken om organisaties op te lichten, waar hackers die banden onderhouden met overheden AI kunnen gebruiken om complexere aanvallen te creëren.
Nu 2025 voor de deur staat, delen steeds meer cybersecurityorganisaties hun verwachtingen voor het nieuwe jaar. Trend Micro merkt dat hackers steeds meer gebruikmaken van AI om hun werkwijzen onder de loep te nemen, inhoudelijk te verbeteren, sneller te werken en op grotere schaal aanvallen uit te voeren. Die ontwikkeling is een uitdaging voor organisaties: zij moeten nog scherper worden op het herkennen van cyberaanvallen en pogingen tot digitale oplichting, maar kunnen in potentie tegelijkertijd ook méér aanvallen verwachten. Dat kan een aanpassing van de (digitale) infrastructuur vereisen.
AI als kans én bedreiging
Beveiligingsfirma Kaspersky denkt er ook zo over. Security-expert Jornt van der Wiel van Kaspersky zegt dat ‘het mes bij AI aan twee kanten snijdt’. Dat verklaart hij als volgt: ‘Terwijl cybercriminelen het (AI, red.) gebruiken om hun aanvallen te versterken, kunnen verdedigers de kracht ervan gebruiken om bedreigingen sneller te detecteren en securityprotocollen te versterken. Cybersecuritydeskundigen moeten dit krachtige hulpmiddel echter voorzichtig benaderen en ervoor zorgen dat het gebruik ervan niet onbedoeld nieuwe wegen opent voor uitbuiting’.
Hackers en oplichters kunnen AI ook inzetten om zogeheten ‘agents’ te creëren, schrijft Darktrace, een ander cybersecuritybedrijf. Die agents zijn te programmeren om bepaalde acties zelfstandig uit te voeren, en kunnen de cybercriminelen zo repetitief werk uit handen nemen. Beveiligingsspecialisten kunnen ook agents inzetten om hun organisatie beter te beschermen, maar zullen volgens Darktrace achterlopen op criminelen omdat die niet aan regels gebonden zijn.
Open-source blijft een doelwit
Digitale aanvallen op open-source-projecten houden in 2025 aan, denken beveiligingsonderzoekers verder. Kaspersky bijvoorbeeld verwacht geen ‘drastische toename’ in aanvallen, maar denkt wel dat het aantal ontdekte aanvallen gaat toenemen omdat de aanvalspogingen beter te detecteren worden.
Samenwerkende hacktivisten
Een andere trend voor 2025 is dat zogeheten hacktivisten vaker de handen ineen gaan slaan, voorspelt Kaspersky. Het bedrijf rekent vooral op meer bondjes tussen online hackersgroepen die zich richten op sociaal-politieke doelen. Als groepen online tools en kennis delen en vervolgens gecoördineerd aanvallen, kunnen de campagnes meer impact hebben op organisaties. Deze trend kan onder meer politieke organisaties zorgen baren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee