Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-huiverigheid bij werkgevers krijgt begrip van SZW- en EZK-ministers

Terughoudendheid onder werkgevers om kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten, krijgt begrip en indirect bijval vanuit het kabinet. AI biedt kansen, antwoorden de ministers van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en EZK (Economische Zaken en Klimaat), maar levert ook risico's op. De Sociaal-Economische Raad is al om kabinetsadvies gevraagd en dat komt naar verwachting begin 2025. 

huiverigheid, bezorgd kijkende man
Shutterstock

Er is een rol weggelegd voor de overheid om de ontwikkeling van AI te stimuleren en in de juiste banen te leiden, schrijven ministers Beljaarts en Van Hijum (respectievelijk SZW en EZK). Zij antwoorden op Kamervragen over de huiverigheid van werkgevers om kunstmatige intelligentie in te zetten.

Verdienvermogen, welvaart, discriminatie

"Kunstmatige intelligentie (hierna AI) biedt kansen voor het verdienvermogen en de brede welvaart van Nederland", beginnen de bewindspersonen. "AI kan werkenden in staat stellen om productiever te werken, en werkgevers helpen om meer werk gedaan te krijgen met dezelfde mensen. Tegelijkertijd kan AI risico’s opleveren, bijvoorbeeld op discriminatie bij CV-selectie bij het solliciteren." Een dergelijke bias is een al jaren bekend probleem met AI.

De huidige huiverigheid van werkgevers om AI in te zetten, wordt door de twee Nederlandse ministers onderkend. "Ondanks de kansen van AI voor werkgevers, is het wel begrijpelijk dat sommige werkgevers AI nu nog niet omarmen. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met het marktsegment, onbekendheid, onvoldoende kennis en het betrachten van zorgvuldigheid bij de inpassing van deze technologie in de eigen bedrijfsprocessen. AI is immers een technologie die sterk in ontwikkeling is en een weloverwogen toepassing daarvan kost tijd."

Risico-gebaseerde benadering

"Tegelijkertijd zijn er veel werkgevers die wel actief met de mogelijkheden van AI aan de slag zijn." Belangrijk daarbij, zo geven de ministers aan, is een goede inschatting van mogelijkheden maar ook minpunten van AI-gebruik. Wet- en regelgeving helpt daarbij. "Met de AI-verordening worden risico’s van AI-systemen en toepassingen aangepakt en wordt de ontwikkeling van betrouwbare AI gestimuleerd."

"De risico-gebaseerde benadering van de AI-verordening biedt duidelijkheid over welke AI-toepassingen mogen worden ingezet, en onder welke voorwaarden. Dat biedt werkgevers een helder afgebakend juridisch kader waarbinnen zij aan de slag kunnen met productiviteitsverhogende AI-toepassingen", moedigen de bewindspersonen de huiverige werkgevers aan. Daarbij worden diverse initiatieven, van en met de overheid, genoemd door de twee ministers.

Kennisgebrek

De terughoudendheid voor AI-inzet blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN, waar het Financieel Dagblad voor de zomer over heeft bericht. Dat onderzoek wijst uit dat 40% van de Nederlandse werkgevers nog niks doet met AI. De belangrijkste reden om de veelbelovende technologie nog links te laten liggen, is gebrek aan kennis over de mogelijkheden ervan. Nederlandse werkgevers zijn in vergelijking met die in landen om ons heen wat terughoudend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
jk
ja karman 17 september 2024

Wonderlijk de verwijzing naar CV selecties als een probleem van AI.
Al heeft juist de bias aangekaart doordat het proces van CV selectie door mensen nader beschouwd werd.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in