Overslaan en naar de inhoud gaan

'1 op de 3 Nederlandse developers wil binnen een jaar van baan wisselen'

Zo'n 33% van de developers in Nederland is nu actief op zoek naar ander werk of wil het komende jaar op zoek naar een andere baan. Dat stelt OfferZen, een marktplaats voor developersvacatures, in zijn 2023 Netherlands Developer Hiring Trends-rapport, waar 255 Nederlandse ontwikkelaars voor werden bevraagd. Opvallend, want nog geen 41% van hen is minder dan een jaar in dienst.
Developer
© Shutterstock
Shutterstock

De belangrijkste beweegreden voor de ontwikkelaars die een andere baan zoeken, is volgens het onderzoek een beter salaris. Maar liefst 60% geeft aan om deze reden een andere baan te zoeken. Niet vreemd, want vrijwel alle respondenten kregen een hoger salaris bij een nieuwe baan. Krap 24% kreeg een verhoging van 10% tot 19% en 13,9% kreeg zelfs een salarisverhoging van 50% of meer.

Het salaris is echter niet de enige reden die genoemd wordt om van baan te wisselen. Zo wordt er ook veel geklaagd over slecht management: voor zo'n 42% is dat een reden om te vertrekken. Hoe hogerop een developer komt, hoe meer last diegene daarvan lijkt te krijgen: tech leads klagen er het meeste over (46,8%), gevolgd door senior developers (42,2%), mediors (37,7%) en als laatste junioren (33,3%).

Junioren vinden na het salaris de groeikansen juist de belangrijkste reden om te vertrekken. 53,3% noemt een gebrek aan groeikansen als reden om ander werk te zoeken, tegenover 32,1% van de senior developers. Onder tech leads noemt 35,5% dit als reden, maar tegelijkertijd klaagt 45,2% van hen ook over een gebrek aan carrièrekansen. “Als je ontwikkelaars wil behouden, moet je ze doorgroeimogelijkheden bieden. Onze gegevens laten zien dat dit vaak bestaat uit een goed verdienpotentieel, uitdagende projecten en toegang tot mentorschap”, verklaart Philip Joubert, medeoprichter en CEO van OfferZen. 

Salary Survey 2023
Salary Survey 2023

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Is jouw salaris eigenlijk wel marktconform, ook met de recente inflatie? En is het salaris wel het belangrijkste voor je tevredenheid in werk? AG Connect en Berenschot onderzoeken dit en meer rondom salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van IT'ers in het jaarlijkse salarisonderzoek. Doe ook mee en maak kans op een LEGO Atari® 2600 ter waarde van 239,99 euro!

Salary Survey 2022

Transparantie belangrijk

Wie zijn voordeel wil doen met al die developers die zeggen op zoek te zijn naar ander werk, doet er vooral goed aan om transparant te zijn in zijn vacatureteksten. Zo geeft 50% van de developers in het onderzoek aan dat ze niet reageren op vacatureteksten als daar geen informatie over het salaris in staat. Het grootste frustratiepunt tijdens sollicitatiegesprekken is bovendien dat er een te laag salaris geboden wordt: 44,7% vindt dat het meest ergerlijke tijdens zo'n gesprek. 35,6% vindt het daarnaast vervelend als de rol helemaal niet blijkt te passen bij zijn/haar/hun vaardigheden of interesses. 

Dat een gesprek goed gaat, is wel belangrijk. 41% van de respondenten gebruikt dit namelijk om de bedrijfscultuur te bepalen. En bij 71% van de respondenten was een negatieve ervaring tijdens het sollicitatieproces voldoende reden om het proces helemaal stop te zetten. Ongeveer de helft van de respondenten zegt bovendien dergelijke ervaringen publiekelijk te delen. 94% doet dat in gesprekken, 20% via Glassdoor en 14% via LinkedIn. 

36% wil remote werken

Developers geven daarnaast vaak de voorkeur aan thuis kunnen werken. Maar liefst 36% van de respondenten in het onderzoek zegt het liefst volledig remote te werken, krap 61% werkt graag hybride. In de praktijk blijkt dit ook vaak te kunnen: 30% van de respondenten werkt nu volledig remote en 63% werkt deels thuis en deels op kantoor. Elke dag op kantoor zitten, lijkt nauwelijks meer voor te komen: slechts 1,6% van de respondenten doet dat nog wel. Dat betekent echter niet dat mensen ver weg wonen: 46% woont in dezelfde stad als waar het werk is en 45% woont in een andere stad, maar wel in hetzelfde land. 

Remote werken komt daarentegen wel met uitdagingen, aldus het onderzoek. 17,4% heeft last van een gebrek aan dagelijkse interacties op de werkvloer en 15% heeft moeite met het scheiden van het persoonlijke en werkzame leven. Ook vindt 14% het moeilijker om samen te werken of om zich onderdeel te voelen van het team. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in