Loopbaan

Carriere
geld

7 Tips voor meer salaris door te jobhoppen

Hoe krik je je salaris op door te jobhoppen?

geld © Shutterstock
29 september 2016

Hoe krik je je salaris op door te jobhoppen?

Je hebt al een tijd geen salarisverhoging gehad, of er slechts een beetje bijgekregen, terwijl je je een slag in de rondte werkt. Of je hebt jezelf de laatste tijd behoorlijk ontwikkeld, zonder dat daar financiële compensatie tegenover staat. Het kan ook zijn dat je hebt ontdekt dat anderen in jouw beroepsgroep meer verdienen dan jij. Enfin, je vindt het tijd worden dat je er in salaris op vooruit gaat. Maar hoe pak je dat aan? Vandaag deel 2: hoe verhoog je je salaris door van baan te veranderen?

Gisteren gaf AG Connect 7 tips om je salaris te laten stijgen, zonder te jobhoppen. Vandaag volgen de tips hoe je banksaldo te spekken door juist wel van baan te veranderen. Maar hoe zorg je dat ze jou willen hebben en niet iemand anders?

1) Volg cursussen
Je permanent blijven ontwikkelen is essentieel voor IT-professionals. Hiermee vergroot je de kans op het vinden van een andere baan aanzienlijk, net als de kans dat je volgende baan beter betaalt dan je huidige. Want hoe meer je weet, hoe waardevoller je wordt voor organisaties. Het aanbod aan trainingen, cursussen en opleidingen is enorm, dus kies niet zo maar de eerste de beste opleiding die je tegenkomt. De website Springest vergelijkt honderden IT-trainingen met elkaar.

Als je grote salarissprongen wilt maken, is het verstandig je te richten op het ontwikkelen van vaardigheden die erg in trek zijn. Dat kan zowel gaan om IT-vaardigheden als om soft skills of andere vaardigheden uit aanpalende terreinen, zoals marketing, algemeen management of sales. Zo is er momenteel veel vraag naar big data-specialisten, security-experts, cloud-professionals, IT’ers die bekend zijn met DevOps, Internet-of-Things en wearables, en uiteraard blijven softwareontwikkelaars nog altijd hot. AG Connect zette in diverse artikel op een rijtje welke IT-vaardigheden veelgevraagd zijn in Nederland. Zo blijkt uit gegevens van Dice dat met name vaardigheden als Java, PHP, C, .NET, SAP veel gevraagd zijn. Maar ook andere terreinen zijn hot in de IT. Daarnaast hebben we op een rijtje gezet welke skills het meeste geld opleveren.

2) Behaal certificaten
Aansluitend op tip 1: laat zien wat je waard bent door de bijbehorende certificaten ook te behalen. Als je een nieuwe baan wilt bemachtigen helpen de juiste certificeringen vaak om een voet tussen de deur te krijgen. Werkgevers hechten steeds meer waarde aan certificaten bij de werving- en selectieprocedure. Certificeringstrajecten zijn vaak behoorlijk kostbaar, maar er zijn manieren om hierop te besparen. AG Connect zette onlangs op een rijtje welke IT-cerificaten de grootste salarisgroei opleveren. Bekijk hier de top10.

3) Wees bereid te verhuizen
Dat maakt de provincies  aantrekkelijker, omdat uitgaven voor levensonderhoud daar stukken lager liggen. Kijk hier voor de exacte cijfers. In de VS zijn de verschillen nog veel groter. In Silicon Valley verdient een beetje IT’er al snel 118.243 dollar, becijferde Dice.

4) Denk ook eens aan een andere branche
De vraag naar IT-professionals is niet gelijk verdeeld over alle branches. Zo blijkt uit gegevens van het rapport HR Trends 2016-2017 dat vooral in de sectoren Financiële Dienstverlening, Groot- en Detailhandel, Vervoer & Opslag en in Overige Dienstverlening de IT-vacatures het moeilijkst vervulbaar zijn. Dat betekent ook dat werkgevers uit deze branches doorgaans bereid zullen zijn er arbeidsvoorwaardelijk een schepje bovenop te doen.
Tegelijkertijd mopperen IT-professionals die meededen aan het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot dat dit in de praktijk nog wel eens tegenvalt. Een gemiste kans, volgens Hans van der Spek van Berenschot. Hij denkt dat het een kwestie van tijd is: door de aantrekkende markt zullen werkgevers niet anders kunnen dan de portemonnee trekken. Dat geldt zowel voor salaris als voor secundaire arbeidsvoorwaarden.
Overigens stelt iedere branche weer andere vereisten aan IT-professionals. Zo zal de financiële wereld en de zorg bovengemiddeld hoge eisen stellen aan de IT-beveiliging, waardoor IT-experts met kennis van beveiliging een streepje voor hebben en ook hogere salariseisen kunnen stellen. Dus verdiep je in de branche waar je naar wilt switchen en zorg dat je over voldoende kennis en ervaring beschikt om aan de eisen te kunnen voldoen. Volg trainingen, behaal certificeringen en probeer werkervaring op te doen en te netwerken in de sector waar je je pijlen op hebt gericht.

IT-salarissen in de lift

Door de snel stijgende vraag naar IT-professionals zitten de meeste IT-salarissen flink in de lift. Volgens carrièresite Dice was er vorig jaar zelfs sprake van de grootste beloningstoename in de IT ooit. Het gemiddelde salaris in de IT kwam uit op 96.370 dollar per jaar, wat neerkomt op een toename van 7,7 procent vergeleken met het jaar ervoor. Ter vergelijking: tien jaar geleden bedroeg het gemiddelde IT-salaris nog maar 73.308 dollar. Ook de gemiddelde waarde van uitgekeerde bonussen stijgt. Momenteel is dit in de VS gemiddeld 10.194 dollar, becijferde Dice. Zo’n 37 procent van de ondervraagde IT’ers heeft het afgelopen jaar een bonus gekregen.

Ook in Nederland steeg het gemiddelde salaris in de IT het afgelopen jaar, al ging het in ons land slechts om 1,95 procent. Dat is iets meer dan het jaar ervoor, toen de gemiddelde loongroei van Nederlandse IT-professionals, in loondienst en zelfstandig, uitkwam op 1,5 procent. Zzp’ers die actief zijn in de IT verwachten dat hun uurtarief de komende tijd fors omhoog gaat: 67 procent van de zelfstandigen die FastFlex ondervroeg verwacht dat er sprake zal zijn van een flinke stijging van het uurtarief.

5) Draag bij aan open-sourceprojecten
Veel organisaties maken gebruik van open source software. Dus als je kunt aantonen dat je hebt meegewerkt aan een open-sourceproject heb je vaak een streepje voor. Je laat zien dat je je programmeerskills blijft ontwikkelen en dat je bereid bent om je kennis en kunde te delen met anderen. Overigens hoef je niet per se een softwareontwikkelaar te zijn om mee te draaien in een open-sourceproject: ze zijn ook vaak op zoek naar projectleiders, of mensen die willen documenteren of de website willen updaten.
Daarnaast doe je zo nieuwe contacten op in de open source community, die waardevol kunnen zijn bij de zoektocht naar een nieuwe baan.
Ben je op zoek naar een open-sourceproject waar jij je steentje aan kunt bijdragen? Zoek op GitHub of SourceForge of kijk op OpenHatch, dat op non-profit-basis kandidaten matcht met projecten.

6) Verbeter je soft skills
Het draait in de IT al lang niet meer alleen om beschikken over de juiste IT-vaardigheden alleen. Soft skills worden steeds belangrijker, zeker door de opkomst van Agile, Scrum en DevOps. IT-professionals moeten zich goed kunnen verplaatsen in de opdrachtgever en in de gebruikers, en moeten kunnen samenwerken en communiceren met collega’s, maar ook externe partijen om producten en diensten zo goed mogelijk te krijgen. IT’ers die hierin uitblinken, zullen eerder worden benaderd voor een openstaande vacature dan IT’ers die het alleen moeten hebben van hun harde, technische vaardigheden. Eerstgenoemde groep zal doorgaans ook beter verdienen.
Dat geldt zeker ook voor programmeurs. AG Connect schreef eerder een artikel over hoe je een topprogrammeur wordt. In het artikel ‘Hoe maak je carrière in Internet of Things?’ staat omschreven hoe belangrijk soft skills zijn voor dit type IT-professional.
IT’ers blinken in het algemeen niet uit in soft skills, al is dat de laatste tijd wel aan het veranderen – ook omdat er binnen het onderwijsveld meer aandacht voor is. Er zijn ontzettend veel trainingen op dit vlak die IT-professionals kunnen volgen om hun sociale vaardigheden te verbeteren. De focus ligt hier met name op communicatie, problemen oplossen, samenwerken, teambuilding en creativiteit. Precies de skills waar werkgevers op selecteren.

7)  Wees zichtbaar
Dan zijn we aangekomen bij de laatste tip: zorg dat je opvalt! Zorg dat je in het oog springt als expert op jouw gebied. Dit zorgt ervoor dat je vaker gevraagd zult worden voor openstaande banen en dat er meer voor je betaald zal worden. Opvallen doe je niet alleen intern, door veel aanwezig te zijn, hard te werken, je flexibel en hulpvaardig op te stellen en naar borrels te gaan om te netwerken. Ook extern kun je het nodige doen om je zichtbaarheid te verbeteren. Schrijf blogs, voer discussies op fora, schrijf artikelen in vakbladen of spreek op conferenties. Bij AG Connect kun je bijvoorbeeld community manager Wijnand Westerveld (w.westerveld@agconnect.nl) benaderen als je denkt interessante input te kunnen leveren voor op onze site. Henk Ester (h.ester@agconnect.nl) coördineert de bijdragen van externen in de papieren editie van AG Connect.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 30 september 2016 02:03

"Werkgevers hechten steeds meer waarde aan certificaten bij de werving- en selectieprocedure. "

Kunt u dit kwantificeren en verklaren?

De meeste ingenieurs denken dat certificaten waardeloos zijn. Je stopt je hoofd vol met feitjes en een paar maanden later is er niets van over. Het papiertje is er dat bewijst dat je je hoofd ooit volgestopt hebt met feitjes. Maar wat is de waarde daarvan in de dagelijkse praktijk? En zelfs al zou je al die feitjes kunnen onthouden, wat is de waarde een paar jaar later, als de technologie verouderd is?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.