‘Algoritmes niet overlaten aan VS en China’
“Dat zijn onze banen in de toekomst. Dat is ons concurrentievermogen, als je het vergelijkt met China.” Constantijn was te gast in het politieke tv-programma Buitenhof (vanaf 35:09) en schetste daar het grotere plaatje waar start-ups, innovatie en ondernemersklimaat in passen.
Normen, waarden, Facebook
“Wie gaan ons de algoritmen schrijven die bepalen wat wij te zien krijgen en welke data we krijgen? Als dat nu alleen maar China is, of Amerika…” De prins pleit ervoor dat Nederland zorgt voor eigen algoritmes en eigen ondernemingen om die technologie uit te baten. Het gaat daarbij niet alleen om economische kansen, maar ook om Nederlandse jurisdictie en het systeem van normen en waarden hier, aldus de prins.
De prins trekt ook de link met de meest recente Facebook-rel, en de relatieve ongrijpbaarheid van de Amerikaanse techgigant voor ‘lokale’ wet- en regelgeving. “Dus we willen ook een Facebook, waar je wél gevoel hebt dat het goed zit met je privacy.” Het gaat niet alleen om dat Amerikaanse social network, dat wereldwijd 2 miljard gebruikers telt. Constantijn stipt aan dat data-analyse en mogelijke manipulatie een breder probleem is.
Chinese oplossing?
Buitenhof-presentator Paul Witteman kaart nog aan dat China an sich een oplossing voor Facebook heeft; namelijk het te verbieden. Prins Constantijn pareert dat met de opmerking dat in China eigen sociale netwerken in gebruik zijn en dat data daarvan kan worden gebruikt voor toepassingen die hier in Europa ook niet lekker liggen.
Berucht is het grootschalige initiatief van de communistische regering om de eigen burgers te wegen middels sociale keuring. Het Social Credit System voorziet in een nationaal reputatiesysteem dat economische en sociale status mede bepaalt. Dit nieuwe surveillancemiddel met Big Data en analytics wordt al sinds 2014 ontwikkeld en is volgens planning vanaf 2020 verplicht.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee