Overslaan en naar de inhoud gaan

Alphabet geeft arbeidsmarkt weer wat lucht door stevig aanhalen broekriem

Tegenvallende bedrijfsresultaten dwingen Sundar Pichai - ceo van Google en moederbedrijf Alphabet - met de stofkam door de organisaties te gaan en inefficiënties de deur uit te werken.
Mensen die ontslag hebben genomen
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Alphabet nam in een jaar tijd bijna 37.000 nieuwe mensen aan op een totaal van 144.000 (Q2 2021) en dat terwijl het bedrijf in juli al aankondigde het rustiger aan te gaan doen met werving. Die golf was het gevolg van de Covid19-pandemie waardoor er een sterke toename in de vraag naar producten en diensten van het bedrijf ontstond. Nu de bedrijfsresultaten tegenvallen - 13,9 miljard dollar winst in het derde kwartaal in plaats van de 16,9 miljard die aandeelhouders was voorgehouden - zegt Pichai hen toe de organisatie eens heel kritisch tegen het licht te gaan houden.

De ingezette afkoeling op het aannemen van nieuw personeel wordt doorgetrokken in het huidige kwartaal en is ook in 2023 van kracht. Verder krijgt het management de opdracht uit te zoeken of iedere binnengehaalde werknemer wel werkt aan de echt belangrijke dingen van het bedrijf. Pichai zegt dat heel fijnmazig alle plannen tegen het licht worden gehouden. Overhead moet worden weggesneden en het bezoek aan evenementen die niet direct in het bedrijfsbelang zijn, wordt geschrapt. Pichai verwacht dat daarmee een productiviteitsverbetering van 20% mogelijk is.

Meer ruimte op de IT-arbeidsmarkt

Alphabet is niet het enige grote techbedrijf dat de broekriem aanhaalt, nu ook wereldwijd een recessie dreigt als gevolg van het conflict in Oekraïne en de daaruit volgende stijging van energieprijzen en gebrek aan grondstoffen. Microsoft heeft in augustus al aangekondigd veel kritischer te gaan kijken naar de uitgaven die personeelsleden doen. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigde vorige maand te stoppen met het aannemen van nieuw personeel.

Een rem op de aanzuigende werking van deze techgiganten op IT-talent biedt de komende tijd vermoedelijk wat lucht aan de extreme krapte op de arbeidsmarkt. Gewone bedrijven kunnen dan mogelijk hun behoefte aan IT'ers enigszins invullen, zo is de gedachte.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in