Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple: 'Dit kost banen in Europa'

Apple laat in een verklaring weten dat de Europese Commissie met de beslissing een poging doet ‘om de geschiedenis van Apple in Europa te herschrijven, Ierse belastingwetten te negeren en het international belastingsysteem onderweg te ondermijnen’. Volgens Apple gaat de kwestie niet over hoeveel belasting Apple wel of niet betaald heeft, ‘maar over de vraag welke regering het geld verzamelt’.
Fired

Het is volgens Apple nog te vroeg om te kunnen zeggen hoeveel banen er verloren gaan door de beslissing van eurocommissaris Margrethe Vestager en hoeveel er minder geïnvesteerd kan gaan worden. “Maar dat dit serieuze en schadelijke gevolgen heeft voor het aantal banen en investeringen in Europa staat als een paal boven water”, aldus een woordvoerder.

Overigens lijkt eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) de VS wel iets tegemoet te komen. Ze liet vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel doorschemeren dat niet alle niet betaalde belasting Ierland toekomt. De Amerikaanse belastingdienst mag ook een deel komen opeisen. Ook andere landen mogen in haar onderzoek naar Apple komen grasduinen op zoek naar niet geheven belasting die hen toebehoort.

Geste naar VS

Ze lijkt daarmee een geste te doen in de richting van de Verenigde Staten, die de harde aanpak onder meer bekritiseren met het argument dat extra naheffingen in Europa uiteindelijk door Amerikaanse burgers moeten worden betaald. Dit omdat multinationals met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten de extra belastingrekening kunnen aftrekken van de winsttaks die zij thuis betalen. “Als landen hun deel komen opeisen zal dat in mindering worden gebracht op het bedrag dat nu naar Ierland gaat”, aldus Vestager.

Open brief van Cook

Topman Tim Cook sprak dinsdag in een open brief van een ‘ongekend besluit met ernstige en verstrekkende gevolgen’. ‘Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen’, schrijft Cook. ‘We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald.’

Volgens Cook wil Brussel zijn eigen visie doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. ‘Als dit doorgang vindt, zou dat een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa.’

Apple blijft in Ierland

Apple is overigens niet van plan Ierland de rug toe te keren. ’Wij zijn ervan overtuigd dat de feiten en de rechtsbeginselen waarop de EU is gegrondvest uiteindelijk de overhand zullen krijgen’, schrijft Cook. Apple opende in oktober 1980 een fabriek in Cork. Daar werken bijna 6000 mensen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in