Belastingdienst verrast door forse leegloop aan IT’ers
Van Rij meldt dat de instroom aan nieuwe werknemers (full-time equivalent, fte) goed op schema ligt. De doelstelling is om dit jaar nog 2200 tot 2400 nieuwe werknemers te vinden, maar de uitstroom is met bijna 900 fte'ers ook hoger dan verwacht. Daardoor is het aantal IT’ers bij de Belastingdienst naar verwachting de komende jaren niet voldoende om de extra beleidsopgaven die de Belastingdienst heeft te kunnen realiseren, zoals modernisering en verbetering van de Informatievoorziening (ICT).
De staatssecretaris noemt de ICT-modernisering en -verbetering expliciet als structurele uitdaging voor de Belastingdienst. De andere door hem genoemde structurele uitdaging is "de wervingsopgave voor de komende jaren".
Verouderd, gefragmenteerd
“Dit zijn complexe en grote opgaven die veel tijd en aandacht nodig hebben. Bij de Belastingdienst is op dit moment sprake van onderbezetting”, zo schrijft Van Rij. Het gaat onder meer om nieuwe ICT-systemen voor omzetbelasting, inkomensheffing en de belasting op auto’s en motoren. Ook werkt de Belastingdienst aan het afschaffen van BTW op groente en fruit.
Het huidige ICT-landschap van de Belastingdienst is op een aantal punten verouderd en gefragmenteerd, schreven staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën eind 2020 aan de Tweede Kamer. De Belastingdienst werkte daarom dan ook al enige tijd aan vernieuwing van dat landschap, zo vertelde CTO Jan Polkerman daarover aan AG Connect. Daarmee wordt de Belastingdienst ook aantrekkelijker voor IT’ers, meent hij. “We gebruiken de nieuwste producten die er zijn. Document management, case management, robotic process automation, kunstmatige intelligentie. Dat trekt mensen aan, merken we.”
Aantrekkingskracht
Die aantrekkingskracht is van groot belang, blijkt uit de Kamerbrief van de staatssecretarissen. “De werkomgeving is op een aantal onderdelen verouderd en wij werken toe naar een omgeving, die aansluit op de partners binnen de rijksoverheid. Dit zal bijdragen aan de productiviteit en ervoor zorgen dat we een goede en aantrekkelijke werkgever blijven. Dit is nodig en belangrijk om in een gespannen arbeidsmarkt ICT’ers te behouden en jonge, goed opgeleide ICT’ers aan te kunnen trekken.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee