Belastingdienst en Rijkswaterstaat maken spannende overstap in softwareontwikkeling
Bij de Belastingdienst zijn sinds de introductie in 2015 inmiddels twintig applicaties opgeleverd met de inzet van Normalized Systems (NS). "We gebruiken NS voornamelijk op het gebied van transactieverwerkende systemen en kantoorapplicaties, omdat hier de grootste vraag naar is. Denk hierbij aan de systemen voor de Wet Tegemoetkoming Loondomein, de VAT Refund en het systeem voor de omzetbelasting", zegt Natasja Benders, team manager Normalized Systems bij Directie Informatievoorziening (IV) van de Belastingdienst tegen AG Connect. Ze voegt eraan toe dat er bij de Belastingdienst hard aan wordt gewerkt om NS als standaard ontwikkelmethode te gaan gebruiken. "Bij ieder nieuw project overwegen we nu de toepassing van NS op basis van de rationele argumenten en toegevoegde waarde."
Aanbesteding in voorbereiding
Rijkswaterstaat begon iets later met 'proof of value'-projecten, onder meer op basis van de goede ervaringen bij de Belastingdienst. Inmiddels zijn twee projecten succesvol afgerond en is besloten NS in te zetten voor de volledige herbouw van het belangrijke Systeem Planning en Informatie (SPIN).
In dat systeem kunnen aannemers hun wegwerkzaamheden aanmelden en RWS regelt er de coördinatie mee. Henk Cox, manager Ontwikkeling Verkeerssystemen, onderdeel van de Centrale Informatie Voorziening Rijkswaterstaat zegt in hetzelfde artikel van AG Connect: "Er is nu een aanbestedingsprocedure in voorbereiding. In 2023 zou de applicatie klaar moeten zijn voor gebruik."
Wat houdt nieuwe methode in?
Normalized Systems is een methode die strikte ontwerpregels afdwingt bij het creëren van heel kleine softwaremodules die maar één functie mogen bevatten. Die modules worden automatisch gecodeerd met behulp van 'expanders' of speciale codegeneratoren op basis van een model dat wordt opgezet met een modelleertaal die de strikte ontwerpregels afdwingt. Samen kunnen de modules complexe software vormen. De strikte regels zorgen ervoor dat bij aanpassingen aan een module geen 'rimpeleffecten' meer optreden in andere delen van de software. Die rimpeleffecten zijn vaak de oorzaak van kostbaar en tijdrovend onderhoud.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee