Belgische onderzoekers grijpen terug op zuinige, analoge verwerking
Digitale verwerking is niet altijd de meest efficiënte manier om rekentaken uit te voeren. Vooral bij het toepassen van kunstmatige intelligentie op analoge processen zoals het herkennen van beelden, kan de inzet van analoge verwerking wel 10 tot 100 keer energiezuiniger en ook nog sneller worden uitgevoerd met een analoge processor. Dat hadden imec en KU Leuven al twee jaar geleden aangetoond met de AnIA-chip.
De nieuwe accelerator combineert nu het beste van twee werelden door op de chip zelf de keuze te maken tussen analoge of digitale verwerking. Beide partijen zien bijvoorbeeld een toepassing in robotarmen die veel efficiënter objecten kunnen pakken die binnen hun 'gezichtsveld' komen.
Maar er zijn waarschijnlijk meer mogelijkheden. Zo vinden steeds meer AI-taken zoals beeldherkenning plaats op de smartphone of augmented reality-brillen. Het blijven echter berekeningen die veel stroom kosten waardoor een groot beslag wordt gelegd op de accucapaciteit. Analoge verwerking zou kunnen helpen daar een oplossing voor te vinden.
Beste van twee werelden
Het combineren van de twee typen verwerking combineert de zuinigheid en snelheid van de analoge verwerking met de brede inzetbaarheid van de digitale verwerking.
Imec produceert zelf geen chips maar heeft de Singaporese halfgeleiderfabriek Global Foundries ingeschakeld om de nieuwe coprocessor in grote hoeveelheden te maken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee