Bijna 2.000 coronagevallen ontdekt via CoronaMelder
"Vanaf peildatum 1 december 2020 was 7 op de 10 mensen die een test aanvroegen na een melding van CoronaMelder nog niet benaderd door de GGD vanuit het reguliere bron- en contactonderzoek", schrijft De Jonge in zijn Kamerbrief. "Ongeveer 4,5% tot 5% van de mensen die zich na een waarschuwing van CoronaMelder liet testen zonder dat zij klachten hebben, blijkt echter toch besmet."
Volgens De Jonge wordt daarmee opnieuw het beeld bevestigd dat met CoronaMelder als aanvulling op het reguliere bron- en contactenonderzoek er sneller meer mensen gevonden worden.
De minister stelt verder dat de onderzoeksresultaten aantonen dat meer mensen na een melding een test aanvragen, ook als ze geen klachten hebben. Ook geeft ruim een kwart van de Nederlanders aan in meer of mindere mate te geloven dat ze hun eigen risico op een besmetting met het virus verlagen door CoronaMelder te gebruiken. "De onderzoekers geven aan dat het daarom belangrijk is om in de communicatie over CoronaMelder te blijven benadrukken dat het doel van CoronaMelder is anderen te waarschuwen dat zij in contact zijn geweest met een persoon die positief getest is op het coronavirus."
Minder waarschuwingen
Het valt echter op dat het aantal waarschuwingen via CoronaMelder sinds de lockdown van 15 december is afgenomen. Volgens het evaluatieteam heeft dat mogelijk te maken met het feit dat er minder sociaal verkeer is. "De verwachting is dat zodra het sociale verkeer weer toeneemt en de verspreiding van het virus nog mogelijk is, het aantal notificaties zal stijgen."
Volgens De Jonge zijn er echter ook signalen dat er lang niet altijd een melding in CoronaMelder wordt gemaakt van een positieve besmetting. Die melding moet samen met de GGD gemaakt worden, maar De Jonge zegt signalen te krijgen dat dit niet altijd gebeurt. "GGD GHOR Nederland zegt hierover dat de GGD’en naar aanleiding van deze incidenten extra aandacht besteden aan deze stap in het BCO-proces."
CoronaCheck
De Jonge geeft in zijn brief ook een update over een tweede app gericht op corona: CoronaCheck. Via deze app kan een negatief testresultaat worden omgezet in een testbewijs. Daarnaast wordt er aan een digitale toepassing gewerkt waarbij geen smartphone benodigd is.
"Aan het ontwerp van beide applicaties worden hoge eisen gesteld waaraan ik geen concessies doe. Net als eerder bij CoronaMelder en GGD Contact is daarom sprake van privacy & security by design, een open ontwikkelproces, open source waar technisch mogelijk, geen nieuw centraal register van persoonlijke gegevens maar decentrale verwerking in de app zelf en een passende set van beveiligingsmaatregelen", schrijft De Jonge. "Hierbij is het ook passend dat de app zich op basis van ervaringen in de eerste weken doorontwikkeld wordt."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee