Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric mengt zich toch in 'privékwestie Sanderink'

Centric, het IT-bedrijf van miljonair Gerard Sanderink, mengt zich toch in de slepende kwestie van diens vete met zijn voormalige levens- en zakenpartner. Hoewel het huidige bestuur eerder verklaarde dat het bedrijf zich niet in die affaire wil of kan mengen en dat het een privékwestie is, komen CEO Johan Taams en CFO Patrick Rosengarten nu toch met een eigen rechtszaak.
Centric-CEO Taams
© Centric
Centric

Een omzetverlies à 60 miljoen euro wordt geweten aan de ex van Sanderink en er is beslag gelegd voor een kleiner, maar opvallend bedrag.

Het plotse terugkomen op eerder door het Centric-bestuur afgelegde verklaringen tegenover de pers is maandagavond gemeld door het FD. Tegen diezelfde zakenkrant hebben CEO Taams en CFO Rosengarten krap een week geleden gesteld dat de gebrouilleerde miljonair "een prima eigenaar is" maar dat de rest "een privékwestie" is. Begin dit jaar al heeft Centric in een reactie aan AG Connect verklaard dat het zich niet kan en wil mengen in de juridische strijd tussen eigenaar Sanderink en zijn voormalige levens- en zakenpartner Brigitte van Egten.

Vorige week is die scheiding tussen 'werk en privé' opnieuw aangegeven in het FD-interview met topmannen Taams en Rosengarten. Daarbij hebben de twee aangegeven dat de gedaalde omzet is te wijten aan Centrics gevoeligheid doordat het veel aan detachering doet. "Bedrijven hebben door corona behoudend geïnvesteerd", zei de financiële topman. De chief executive officer voegde daar toen aan toe dat 'omzetgroei niet is waar het om draait'. Taams stelde dat het veel belangrijker is om voldoende te investeren om toekomstvast te zijn. Noch claims voor Van Egten, noch beslaglegging zijn daarbij genoemd.

Woorden en daden

Nu lijken die woorden qua timing te botsen met de daden van het Centric-bestuur. De beslaglegging bij Van Egten, vanwege geleden omzetverlies, is namelijk in maart al aangevraagd bij de rechtbank. AG Connect komt op basis van het FD-artikel nu uit op een datum voor indiening van het beslagrekest op 19 maart. Dat verzoekschrift om beslag te mogen leggen, lijkt qua timing samen te lopen met veiling door Van Egten van eerdere beslaglegging op onroerende goederen van Sanderink. Dit vanwege verloren rechtszaken door de Centric-eigenaar en eerdere weigeringen om opgelegde dwangsommen te betalen.

Het FD meldt dat Van Egten een deurwaarder op 8 maart opdracht heeft gegeven voor veiling. Sanderinks advocaat stuurde twee dagen daarna, dus op 10 maart, een bericht dat de miljonair binnen tien dagen zou betalen. Op 20 maart dus. De veiling is toen begin maart uitgesteld. Net één dag voor het verstrijken van de toegezegde periode voor betaling heeft Centric samen met Sanderinks zonnepanelenbedrijf DSS het beslagrekest ingediend. Op 19 maart dus. DSS is het bedrijf waar Sanderinks ex in dienst was en waar sprake van fraude zou zijn geweest.

'Centric-onderdeel dreigt failliet te gaan'

Opvallend is dat het bedrag waar Centric en DSS beslag op willen leggen net zo hoog is als de optelsom van dwangsommen voor Sanderink: 1,96 miljoen euro. Advocaat Gino van Tilborg (van Douffet Heuts Advocaten uit Sittard) bevestigt aan het FD dat het schadebedrag nu inderdaad evenveel is als wat Sanderink schuldig is aan Van Egten. Van Tilborg stelt echter dat het nu nog een schatting betreft: "We hebben ruimte naar boven."

Centric claimt namelijk dat Van Egten persoonlijk verantwoordelijk is voor tientallen miljoen aan misgelopen omzet, over 2019 en 2020. Dit is dan bijna het volledige omzetverlies over die jaren. Centric-bestuurder Louis Luijten verklaarde maandag op een rechtbankzitting in Almelo dat een onderdeel van de IT-dienstverlener door het conflict failliet dreigt te gaan. Welk bedrijfsonderdeel dat dan is en waarom dat niet gestut kan worden door beter draaiende activiteiten, is niet bekend.

Woelige tijden sinds eind 2018

Het bestuur van Centric stelt dat het moeilijk is om de exacte schade, die wordt geweten aan Sanderinks ex, te kwantificeren. De IT-dienstverlener heeft woelige tijden meegemaakt sinds eind 2018, toen zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek in het leven van Gerard Sanderink is gekomen. Een managementleegloop is gevolgd, gepaard gaand met rechtszaken, geruchten, schikkingen en rechtszaakverliezen. Ook heeft de reputatie van Centric een flinke knauw opgelopen, zo is meermaals gebleken uit de jaarlijkse peiling van klanttevredenheid door IT-consultancy Quint en onderzoeksbureau Whitelane. Ook zijn enkele klanten weggegaan en is een grote financiële dienstendeal niet doorgegaan.

Het FD merkt nu op dat de huidige uitleg die het Centric-bestuur geeft over omzetverlies - door Van Egten en 'de privékwestie van Sanderink' - niet overeenkomt met verklaringen van Centric bij diens eerdere jaarverslagen. De miljoenenclaim van Centric (en DSS) roept volgens de zakenkrant de vraag op in hoeverre het IT-bedrijf echt losstaat van zijn eigenaar. Sanderink is begin vorig jaar teruggetreden als bestuurder, waarvan de miljonair later in een rechtszitting aangaf dat dit onder druk van klanten DNB en BNG is gedaan. Eerstgenoemde heeft vorige maand aangegeven zijn vierjarige contract van april 2019 niet te gaan verlengen, over 1 jaar dus.

Teruggetreden Sanderink

Centric heeft na het terugtreden van de eigenaar als uitvoerend manager benadrukt dat hij geen officiële rol meer heeft. De Gebruikersvereniging Centric heeft toen aan AG Connect laten weten er alle vertrouwen in te hebben dat de IT-dienstverlener nu op goede manier verder gaat. Het huidige bestuur met CEO Taams, CFO Rosengarten en bestuurslid (later bestuursvoorzitter) Louis Luijten is bij Centric vers aangetreden na een eerdere managementleegloop waarbij Sanderink zelf enige tijd aan het roer stond. De miljonair is bij zijn bouwbedrijf Strukton begin vorig jaar ook teruggetreden vanwege de ophef rond zijn persoon, maar daar bleek hij enkele maanden later weer terug te zijn als bestuurder.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in