Centric kan en wil zich niet mengen in Sanderink-zaken
Centric stelt het te betreuren "dat het voortdurend wordt betrokken - recent zelfs middels een dagvaarding - bij de juridische strijd tussen de heer Sanderink en mevrouw Van Egten". De woordvoerder van het bedrijf belt de gemailde reactie nog na om zeker te zijn van goede ontvangst. "Onze aandeelhouder is de enige persoon die de privéstrijd met mevrouw Van Egten kan oplossen. Centric kan en wil zich daar niet in mengen. Op deze manier kijken we ook naar het aangekondigde boek."
'Onder invloed van cybercharlatan'
Het boek in kwestie, getiteld 'Er is er hier maar een de baas', staat gepland om in april uit te komen. Auteur is onderzoeksjournalist Angelique Kunst die als verslaggever bij de Twentsche Courant Tubantie al jaren over Sanderink en zijn bedrijf Centric, Strukton, Oranjewoud en Antea Group schrijft. Het boek wordt uitgegeven door Atlas Business Contact, waar zowel het boek als de schrijver vooralsnog niet op de website te vinden zijn.
Inmiddels is er wel een persbericht gepubliceerd en gedistribueerd door Atlas. "Het is een van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven: de ontsporing van de eens zo degelijke Twentse multimiljonair en topondernemer Gerard Sanderink onder invloed van cybercharlatan Rian van Rijbroek", luidt de tekst van de uitgever. Van Rijbroek is sinds eind 2018 de nieuwe levenspartner van Sanderink.
Eigenaar/CEO en beslaglegging
De Centric-eigenaar heeft na aanvaringen en exits van een reeks aan topmanagers bij de ICT-dienstverlener enige tijd zelf de bedrijfsleiding gevoerd. Daar is na nieuwe ontwikkelingen, plus ophef daarover, een einde aan gekomen. Zo had de CEO zich vlak voor kerst 2020 misdragen tegenover een deurwaarder. De topman weigerde beslaglegging op zijn iPhone en zijn mailaccount. Terwijl Sanderink zich hiertegen verzette, was zijn smartphone in een afgesloten kast gelegd, maar tijdens overleg met de deurwaarder op afstand gewist.
Centric verklaart nu aan AG Connect: "De heer Sanderink is op 4 januari 2021 op eigen verzoek teruggetreden als bestuurder bij Centric. Hij heeft sindsdien geen enkele invloed meer op de bedrijfsvoering van Centric. In deze context is het ook belangrijk te benadrukken dat mevrouw Van Rijbroek geen enkele functie binnen Centric heeft, heeft gehad of ooit zal krijgen."
Sanderink heeft zich in de zomer van 2019 laten ontvallen dat Van Rijbroek helpt bij het opzetten van een securitytak bij het bedrijf. Dat is een omstreden kwestie omdat Van Rijbroek in een optreden bij Nieuwsuur en in twee boeken op haar naam niet is overgekomen als goed ingevoerde expert op het gebied van cybersecurity. Eind 2019 heeft Centric aan AG Connect bevestigd dat een cybersecuritytak in de maak is en dat Van Rijbroek input geeft aan die nieuwe divisie. Formeel heeft de zelfverklaarde cyberexpert geen functie binnen Sanderinks ICT-bedrijf.
'Maatschappelijke verantwoordelijkheid'
In de nu afgegeven verklaring stelt Centric dat het "als grootste IT-bedrijf van Nederland, met veel overheden als opdrachtgever" niet alleen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft, maar die ook neemt. "De continuïteit van onze bedrijfsvoering en goede dienstverlening hebben de hoogste prioriteit. Dat mogen onze werknemers, klanten en andere zakelijk partners van ons verwachten en op vertrouwen. Onze nieuwe strategie en aangescherpte governance bewaken dit. Centric is hierover voortdurend in gesprek met haar klanten en overige stakeholders om eventuele zorgen weg te nemen."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee