Overslaan en naar de inhoud gaan

Codaisseur hielp al 250 nieuwe developers aan baan

De Amsterdamse code-academie Codaisseur helpt bedrijven aan broodnodige gekwalificeerde softwareontwikkelaars. De manier waarop is omstreden: want er worden vraagtekens gezet bij de kwaliteit van de kandidaten, die in 10 weken worden klaargestoomd als developer. Toch vond deze week al de 250ste afgestudeerde een baan.

Nergens in Europa is de vraag naar developers zo groot als in Nederland. Amsterdam is uitgegroeid tot een van de grootste hubs van developers, naast Londen en Parijs, blijkt uit het jaarlijkse onderzoeksrapport The State of European Tech. De vraag naar goed opgeleide developers groeit enorm hard en het traditionele onderwijs kan dit niet alleen behappen.

Volgens Wouter Vos, CEO van Codaisseur, laat traditioneel onderwijs het op dit vlak al jaren afweten. Daarom richtte hij drie jaar geleden samen met compagnon Rembert Boom Codaisseur op. “De onbekendheid met programmeren en computational thinking is groot, maar we zijn begonnen met een inhaalslag.”

Baangarantie

Codaisseur leidt studenten in 10 weken op tot junior webdeveloper. Vos: “Andere opleiders helpen mensen aan een diploma. Wij helpen mensen aan een baan. Na 2 weken bij ons denk je code, droom je code en ben je code.” Studenten krijgen als ze toegelaten worden een baangarantie. Ervaring is geen toelatingseis.

Studenten betalen een gering bedrag aan inschrijfgeld. Het overige deel van de opleidingskosten betaalt de uiteindelijke werkgever. Graduates krijgen de garantie dat ze binnen 3 maanden een baan vinden. Als je de opleiding niet afrondt, draai je niet op voor de opleidingskosten. Mocht je toch geen baan kunnen vinden, dan krijg je je inschrijfgeld terug. Maar tot nu toe heeft 90% binnen 51 dagen een baan gevonden.

Van 250 in 3 jaar naar 250 in 1 jaar

De afgelopen drie jaar vonden zo’n 250 afgestudeerde developers werk bij meer dan 200 bedrijven, variërend van startups tot gevestigde namen. Vanaf juli start er door de grote vraag vanuit de markt iedere drie weken een klas met maximaal 20 studenten. In 2019 wil Codaisseur 250 nieuwe developers aan een baan helpen. “De inhaalslag is begonnen, maar we zijn er nog lang niet”, aldus Vos.

Volgens hem hangt de groei nauw samen met de digital skills gap. “Vernieuwingen in het onderwijs blijven mijlenver achter en dat is schokkend. Als je scholieren niet voorbereidt op de actuele stand van zaken in de maatschappij, waar doe je het dan voor? Vaak lees je verhalen over nieuwe initiatieven in het onderwijs die de ouderwetse syllabi vervangen, maar dat valt in de praktijk heel erg tegen. Verreweg de meeste scholieren krijgen nog steeds geen programmeerles op school.”

Diversiteit is hoog

De klassen van Codaisseur kenmerken zich door een grote diversiteit. Studenten komen vanuit de hele wereld en 40% van de studenten is vrouw. En dat is opvallend, aangezien het aandeel vrouwen in de ICT al jaren rond de 10% schommelt. Een van die vrouwen is Izabela Nowosada - de 250ste graduate van Codaisseur die een baan vond. “Vrijwel direct na mijn afstuderen, vond ik een baan als front-end developer bij Fixico. In mei ga ik beginnen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in