Overslaan en naar de inhoud gaan

DDoS-aanvallen voor Rusland op websites Nederlandse havens

De website van de haven van Rotterdam was vorige week dinsdag enkele uren uit de lucht door een DDoS-aanval. Het ging alleen om de website, de interne systemen van de haven "zijn op geen enkel moment in gevaar geweest", zegt een woordvoerster van het Havenbedrijf Rotterdam na berichtgeving van RTL Nieuws. Daarnaast zijn ook andere havens in Nederland geraakt.
schip, Rotterdam
© Haven Rotterdam
Haven Rotterdam

Volgens het havenbedrijf van Rotterdam hebben de aanvallers geen schade aangericht. Ze zijn niet binnengedrongen in de systemen, hebben voor zover bekend niets gestolen of vergrendeld, en hebben ook geen losgeld geëist om de aanval te stoppen. "Het is niet zo dat dit dagelijks of wekelijks gebeurt bij ons, het is wel uitzonderlijk", zegt de havenwoordvoerster.

Vanwege steun aan Oekraïne

Over de daders kan de haven van Rotterdam niets zeggen. Volgens RTL Nieuws was de DDoS-aanval het werk van de groep NoName057(16). Dat is een relatief onbekende groep 'hacktivisten', die regelmatig digitale aanvallen uitvoert op tegenstanders van Rusland. Zo legden ze in mei de sites van de Rechtspraak en de Eerste Kamer plat tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Nederland.

De DDoS-aanvalscampagne nu, die ook gericht was op andere Nederlandse havens, is opgeëist door NoName057(16), meldt RTL Nieuws. De daarbij gegeven motivatie is dat dit een reactie is op het Nederlandse voornemen om tientallen Leopard 1-tanks van Zwitserland te kopen om die aan Oekraïne te leveren. Naast Rotterdam zijn ook de havenbedrijven van Amsterdam, Den Helder en Groningen bestookt. Hierdoor waren de havenwebsites van Rotterdam, Amsterdam en Den Helder vorige week dinsdag enkele uren onbereikbaar. De website van de Groningse Zeehaven was het hele afgelopen weekeinde offline.

Maatschappelijke onrust creëren

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de aanvallen. "Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zien we vaker dat hacktivistische groepen in Nederland actief zijn. De oorlog is zeker een motief. We hebben eerder een beveiligingsadvies verstuurd, daar past deze aanval bijna een-op-een op", zegt een woordvoerster. "Het gaat de daders erom dat ze laten zien dat ze het doen, ze willen maatschappelijke onrust creëren. Ze richten zich op organisaties waarmee ze maatschappelijke impact hebben. Dit is nu gebeurd, en dit zal ook wel vaker gebeuren."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in