Dit wil de coalitie met digitale zaken
Maar zoals veel in het kersverse coalitieakkoord - waar een recordtijd overheen ging bij de totstandkoming - moet er nog veel uitgewerkt worden. Het hele hoofdstukje Digitalisering bevat voornamelijk platgetreden paden en veelvuldig uitgesproken ambities en verwachtingen. De enige twee echt nieuwe items die erin te lezen zijn:
- er wordt ingezet op een speciale belasting op digitale diensten (samen met Europese Unie)
- er komt een toezichthouder op algoritmen die gaat controleren op transparantie, discriminatie en willekeur.
Verder wil het nieuwe kabinet investeren in een sterkere toezichthouder op de privacy, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Daarvoor komen extra middelen beschikbaar.
De nieuwe coalitie wil komen tot een betere samenwerking tussen 'wetenschap, bedrijfsleven, ‘startups’, ‘scale-ups’, 'kenniscoalities en overheid' om 'de kansen die digitale technologie biedt te verzilveren.' Daarbij horen investeringen in chips- en sleuteltechnologieën zoals kunstmatige intelligentie en kwantumcomputing.
Digitale burgerrechten en opsporingsdiensten
De nieuwe regering wil het digibetisme aanpakken met een publiek-private samenwerking. De inlichtingen diensten worden beter in staat gesteld om hun slagkracht te benutten en hun capaciteit uit te breiden 'om nieuwe en toenemende digitale dreigingen en aanvallen assertief op te sporen en te bestrijden". Daarbij hecht de coalitie aan goed en effectief toezicht en waarborgen voor digitale burgerrechten.
Er is aandacht voor een betere informatiedeling met betrekking tot de digitale bedreigingen door een 'centraal gecoördineerde structurele samenwerking tussen onder andere het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC), overheden, bedrijven en wetenschappers.'
De nieuwe coalitie verzet zich tegen gezichtsherkenning toe zonder strenge wettelijke afbakening en controle. Ook komt er aandacht voor 'veilige digitale communicatie' en mogelijkheden voor burgers om een eigen ‘online’ identiteit te regelen en regie over hun eigen data te krijgen. Het nieuwe kabinet wil desinformatie en haatzaaien bestrijden.
Volgens het nieuwe regeerakkoord komt er ook 'meer aandacht' voor 'inzicht in mogelijkheden van systemen en ICT' waar het gaat om uitvoeringsorganisaties om zo bij te dragen tot een rechtvaardiger overheid.
Datacentra onder de loep
Er komt een aanscherping van de vergunningverlening voor hyperscale datacentra. Die leggen een onevenredig groot beslag op de beschikbare duurzame energie in verhouding tot de maatschappelijke en/of economische meerwaarde, vindt het aanstormend kabinet. Er komt daarom landelijke regie en strengere toelatingscriteria.
In de financiële paragraaf komt er echter niets terug van de plannen met betrekking tot digitale zaken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee