Overslaan en naar de inhoud gaan

EU onderzoekt de haalbaarheid van datacenters in een baan om de aarde

Kan het verplaatsen van datacentra naar de ruimte bijdragen aan een beter klimaat op aarde? Dat is de grote vraag die de Europese Commissie wil beantwoorden met het ASCEND-programma.
Leonardo COSMO-SkyMed
© Leonardo
Leonardo

ASCEND staat voor 'Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty' en vormt onderdeel van uitgebreide 'Horizon Europe-onderzoeksprogramma', meldt The Register. De aanleiding voor het onderzoeksprogramma is de constatering dat het aantal datacentra de afgelopen jaren spectaculair groeit, ze veel energie verbruiken en de omgeving kunnen schaden.

Energie van de zon

Een consortium van bedrijven onder leiding van de joint-venture Thales Alenia Space gaat nu de haalbaarheid in kaart brengen van het bouwen van datacentra die in een baan om de aarde cirkelen. De energie kunnen ze dan heel efficiënt betrekken van zonnepanelen en het datatransport van en naar de aarde kan via een draadloze optische verbinding naar een aards station verlopen.

Een van de vraagstukken die dit plan oproept, is of de bouw en de lancering van zo'n datacentrumfaciliteit in de ruimte niet meer energie kost dan bespaard kan worden op de bouw en exploitatie van een aards datacentrum. Daarnaast moet ook uitgezocht worden hoe zo'n datacentrum beheerd kan worden. Is het mogelijk een datacentrum bovenop een raket te zetten en af te schieten, hoe gedraagt de apparatuur zich in de ruimte en wat moet er aan de specificaties van die apparatuur veranderd worden.

Meer taken voor robot

Volgens Thales kan een deel van het beheer en onderhoud in de ruimte uitgevoerd worden met behulp van robots. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de resultaten van een Europees programma op dat gebied genaamd  EROSS (European Robotic Orbital Support Services).

Thales Alenia Space - een samenwerkingsverband van de Thales en Leonardo Space - gaat met een flink aantal andere bedrijven aan de slag met die vragen. De Europese Commissie steekt er 2 miljoen euro in. Onder de bedrijven in het consortium bevinden zich onder meer 'green tech'-bedrijven zoals Carbone 4 en VITO, cloudbedrijven zoals Orange en HPE België, en ruimtevaartbedrijven zoals ArianeGroup, Het Duitse DLR en Airbus.

Microsoft heeft enkele jaren geleden proeven gedaan met een datacentrum in een onderzeese tank vooral met het oog op gunstige koelomstandigheden. Een van de verrassende uitkomsten daarvan was dat de apparatuur veel langer mee ging dan in een regulier datacentrum omdat er niet steeds mensen rondliepen in de serverruimte.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in