'EZ dwingt gemeenten tot 5G-antenneproliferatie'
De door het ministerie geplande verplichting voor gemeenten dient om ook in drukke gebieden hoge datasnelheden via 5G te kunnen garanderen. Daar zijn dan veel meer zendmasten en kleine antenne-installaties voor nodig dan voor voorgaande telecomtechnologieën zoals 4G en 3G. Afhankelijk van de gebruikte frequentie heeft 5G een relatief kleiner bereik, dan wel een een lager liggende doorvoersnelheid voor dataverkeer.
Bushokjes, lantaarnpalen én binnen
Het voorlopige wetsvoorstel van EZK waarin gemeenten worden verplicht om zogeheten small cells te installeren, moet de huidige kleinschalige uitrol daarvan enorm vergroten. Deze kleine zend- en ontvangststations worden momenteel al geplaatst in bijvoorbeeld bushokjes en lantaarnpalen, maar ook binnen in gebouwen waar 5G-signalen niet altijd goed of ver genoeg doordringen.
Door het wetsvoorstel van het kabinet worden de mogelijkheden aanmerkelijk vergroot, zegt een woordvoerder van het Agentschap Telecom tegen het AD. "Doordat overheden openbare gebouwen en publieke infrastructuur ter beschikking moeten stellen, kan dit zorgen voor meer mogelijkheden om small cells te plaatsen."
Volgens het kabinet is de antenneplicht noodzakelijk om ‘toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden’. Dit omvat niet alleen mobiele internettoegang die simpelweg sneller is dan huidige 4G-verbindingen. 5G is juist veelbelovend voor nieuwere toepassingen zoals autonome auto’s.
46.603 antennes nu
Momenteel telt Nederland 46.603 mobiele antennes, aldus het Antennebureau van de Rijksoverheid. Eind vorig jaar waren dit er nog 46.021 stuks. Vanaf 2022 komen daar waarschijnlijk enkele tienduizenden antennes voor mobieldataverkeer bij, meldt het AD nu. 5G wordt dan namelijk op grote schaal uitgerold in Nederland. Het Agentschap Telecom kan nu nog niet voorspellen hoeveel antennes er geplaatst gaan worden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee