Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Amsterdam maakt zich minder afhankelijk van Big Tech

De Gemeente Amsterdam sluit zich aan bij het initiatief PublicSpaces, een coalitie van onder meer publieke organisaties, erfgoed-instellingen, bibliotheken die zich willen losmaken van de technologie van grote techreuzen. Technologie moet volgens de initiatiefnemers uitgaan van publieke waarden.
Prinsengracht Amsterdam
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Een motie van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker, waarin werd opgeroepen om aan te sluiten bij PublicSpaces, werd aangenomen. De missie van PublicSpaces is te zorgen dat in 2026 alle privacy officers, CTO's en ICT inkopers van publieke organisaties in Nederland op de hoogte zijn van alternatieve digitale instrumenten gebaseerd op publieke waarden. Ze moeten goed geïnformeerd zijn en in staat om te kiezen voor deze alternatieven.

De coalitie telt inmiddels 35 organisaties uit Nederland. “Door samen te werken kunnen we onderhandelen met organisaties, alternatieven op de kaart zetten en experimenteren met nieuwe platforms en tools", zo schrijft PublicSpaces op de eigen website.

Digitale infrastructuur

De bedoeling is om een digitale publieke infrastructuur te ondersteunen. “Een ecosysteem dat fungeert op basis van publieke waarden, in plaats van op de 'surveillance capitalism'-modellen van de grote technologiebedrijven.” 

Gemeente Amsterdam is de eerste Nederlandse gemeente die zich aansluit. Onder meer Dutch Design Week, Code for NL, de Koninklijke Bibliotheek, NTR, EO en Stichting Open Source Nederland zijn al aangesloten.

 

Open brief

IJmker schreef samen met raadslid Itay Garmy (Volt) onlangs een open brief waarin zij aangeven niet te begrijpen dat gemeente Amsterdam voor zijn cloudstrategie in zee gaat met Microsoft. Het staat lijnrecht tegenover het beleid, schrijven ze in een ingezonden opinie bij Het Parool.

De raadsleden halen in de brief de kritiek aan die staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) kreeg toen ze de cloudstrategie voor Nederland presenteerde, waar experts gehakt van maakten.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in