‘Gemeenten melden meer pogingen Whatsappfraude’
Met de accounts kunnen criminelen namens het slachtoffer berichten versturen aan alle contacten van het account. Ook ontvangen ze alle berichten die bestemd zijn voor het slachtoffer. Ondanks de mogelijk gevoelige informatie die wordt onderschept, gaat de IBD er niet vanuit dat criminelen het specifiek op gemeenten hebben gemunt. “De criminelen lijken erop uit om snel geld te verdienen, wij hebben geen aanwijzingen dat het de criminelen te doen is om de informatie of dat het een gerichte actie richting gemeenten is", zo laat de organisatie weten.
De IBD heeft gemeenten inmiddels adviezen geleverd waarmee voorkomen kan worden dat ambtenaren, politici of bestuurders van gemeenten slachtoffer worden. In het dreigingsbeeld informatiebeveiliging Nederlandse gemeenten zouden we deze bedreiging classificeren als ongericht en bedoeld.
Melding maken bij CISO
De IBD heeft enkele adviezen gegeven om te voorkomen dat ambtenaren, politici of bestuurders van gemeenten slachtoffer worden. De organisatie vraagt ambtenaren om, in het geval ze slachtoffer zijn, direct melding te maken bij de CISO en toegang tot het Whatsapp-account te herstellen. Ook wijst de IBD erop dat er aangifte moet worden gedaan en dat contacten gelijk gewaarschuwd moeten worden voor mogelijke pogingen tot oplichting.
Vorige week slaagden criminelen er al in om enkele WhatsApp-accounts van ambtenaren van de gemeente Den Bosch te hacken. Ze wisten eerst binnen te dringen in het account van het hoofd communicatie van de gemeente, en van daaruit legden ze contact met nog eens vijf of zes accounts van andere ambtenaren. Nog diezelfde dag werd de fraude ontdekt, De accounts zijn gereset en beter beveiligd, zei het hoofd communicatie van de gemeente maandag naar aanleiding van berichtgeving door Omroep Brabant.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee