Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verzamelt locatiegegevens ook na uitschakelen functie

Enkele Google-applicaties op iOS- en Android-smartphones en -apparaten blijven de locatiegeschiedenis opslaan van de gebruiker, ook als deze dit recht via de privacyinstellingen heeft ingetrokken. Dat meld persbureau AP op basis van eigen onderzoek.
Google Maps
© Creative Commons/Simon Yeo
Creative Commons/Simon Yeo

Via de locatiegeschiedenis in de Google-apps zoals bijvoorbeeld Google Maps, worden de locaties van gebruikers opgeslagen. Google vraagt hier toestemming voor aan gebruikers, zoals bij het gebruik van de Google Maps-navigatie. Na toestemming worden alle locaties in een zogeheten tijdlijn opgeslagen, waardoor de dagelijkse bewegingen van gebruikers worden geregistreerd.

Momentopnames locatie

Nu blijkt dat Google ook na uitschakelen van de functie de locatiegeschiedenis van gebruikers blijft bijhouden. Princeton-onderzoeker Gunnar Acar schakelde de optie 'locatiegeschiedenis' uit in zijn Google-account, maar ontdekte dat zijn apparaten nog steeds de locaties die hij bezocht bleven registreren. Dit geeft de indruk dat de Google-apps de gewijzigde privacyinstelling negeren en de tijdgebonden locaties blijven opslaan om hiermee alsnog een tijdlijn te vormen. 

Volgens AP komt dit doordat Google ook momentopnames opslaat van waar gebruikers zich bevinden. Bijvoorbeeld wanneer zij de kaarten-app openen of de automatische weerupdates op Android-smartphones aan hebben staan, aangezien deze precies aangeeft waar gebruikers zich bevinden. 

Ook zoekopdrachten die geen directe relatie met de locatie hebben, bepalen precies de coördinaten van de telefoon en slaan deze op in het Google-account van de gebruiker. Het onderzoek van Princeton richtte zich enkel op Android-apparaten, maar onafhankelijke AP-testen bevestigden dat iPhones hetzelfde gedrag vertonen wanneer hier Google-apps op worden gebruikt.

Reactie Google

Als verklaring voor het bijhouden van locatiegeschiedenis, zei Google een duidelijk locatiebeleid te voeren. "Er zijn verschillende manieren waarop Google de locatie kan gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren, zoals: Locatiegeschiedenis, Web- en app-activiteit en locatiediensten op apparaatniveau", zei een woordvoerder van Google in een verklaring aan het AP.

"We bieden duidelijke beschrijvingen van deze hulpprogramma's en krachtige besturingselementen, zodat mensen deze kunnen in- of uitschakelen en hun geschiedenis op elk gewenst moment kunnen verwijderen."

Volgens Google moeten gebruikers 'Web- en app-activiteit' uitschakelen op de pagina Activiteitsopties van hun Google-account. Dit is een instelling die standaard is ingeschakeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in