Haven Rotterdam brengt cyberincidenten in kaart
Vorig jaar lag APM Terminals dagenlang stil. Dat was het gevolg van een ransomware-aanval die het moederbedrijf Maersk Group had getroffen. Alle computers bleken gegijzeld.
Grootschalig onderzoek
Zo'n grote aanval ging niet ongemerkt voorbij. Maar het Havenbedrijf Rotterdam wil meer inzicht hebben in wat er nog meer misgaat met betrekking tot digitale beveiliging. Volgende week start daarom een grootschalig onderzoek dat als een nulmeting de situatie in kaart moet brengen. Zo'n 700 klanten van het Havenbedrijf Rotterdam krijgen een enquête, net als de aangewezen Port Facility Security Officers van bedrijven die onder de Havenbeveiligingswet vallen. Het Havenbedrijf voert het onderzoek uit samen met kennisinstituut SmartPort, de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, de Haagse Hogeschool en Avans Hogeschool.
De enquête bestaat uit een lijst met 50 vragen waarbij bedreigingen aan de orde komen, welke beleidsmatige-, technische en organisatorische maatregelen genomen worden en welke technologische afhankelijkheden de ondervraagden zien.
Na de zomer volgt resultaat
Tie Schellekens, woordvoerder van het Havenbedrijf, zegt er van uit te gaan dat binnen een maand voldoende gegevens zijn verzameld om een representatief beeld te vormen. Naar verwachting volgt na de zomer een rapportage.
Het Havenbedrijf is van plan het onderzoek jaarlijks te herhalen om de ontwikkeling van de dreiging te kunnen volgen.
Haven Cyber Meldpunt in gebruik
Daarnaast komt aanstaande maandag het Haven Cyber Meldpunt in gebruik. Havenmeester èn port security officer René de Vries had de opzet van dit meldpunt eind vorig jaar al aangekondigd. Burgemeester Ahmed Abouteleb komt maandag naar het World Port Center voor de officiële opening.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee