Overslaan en naar de inhoud gaan

'ICT-sector goed op weg om één van meest vervuilende sectoren te worden'

De ICT-sector is goed op weg om één van de meest vervuilende sectoren te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Utrecht Sustainability Institute (USI) in opdracht van de Amsterdam Economic Board. Vanaf 2021 worden jaarlijks 50 miljoen IT-hardwareproducten afgedankt. Met een circulaire ICT-keten moet het probleem worden opgelost.
Weggegooide computers
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De Nederlandse IT-hardwarestapel groeit jaarlijks met 5 miljoen producten en ieder jaar worden 860.000 ICT-producten meer weggegooid dan het jaar daarvoor. Een groot probleem, menen de onderzoekers, want de productie en het gebruik van hardware kost veel energie en gaat gepaard met vervuiling. Die vervuiling ontstaat zowel op de afvalstapel als tijdens de productie van de hardware. Daardoor wordt de huidige bijdrage van de mondiale ICT-sector aan emissies op 3 tot 6% geschat. Zet de huidige groeilijn door, dan stijgt die bijdrage in 2040 naar 14% van de mondiale broeikasgasemissies. Dat is vergelijkbaar met de gehele transportsector.

Het onderzoek 'Naar een circulaire keten voor ICT' van het USI stelt dat een circulaire ICT-keten een groot verschil kan maken. Als alle bedrijven bijvoorbeeld de levensduur van hun apparaten oprekken van 3 tot 4 jaar naar 5 tot 7 jaar, dan kunnen de afvalstromen en de uitstoot al met 50% worden teruggedrongen. Daarnaast blijken circulaire oplossingen zoals consuminderen, hergebruik en refurbishment essentieel om de CO2-footprint van ICT binnen de perken te houden, stelt het onderzoek. 

"Daarnaast zorgt circulaire ICT voor kostenreductie bij inkopende organisaties", zegt Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie bij de Amsterdam Economic Board. "Uit onderzoek blijkt dat door levensduurverlenging hardware inkopers een besparing van 20% of meer op de aanschafkosten kunnen realiseren. De keuze voor refurbished apparatuur levert inkopende organisaties in de regel 50% of meer kostenbesparing op, zonder in te hoeven boeten aan functionaliteit en kwaliteit."

Werkgroep gestart

De uitkomsten van het onderzoek van USI vormen het startpunt van een multidisciplinaire werkgroep vanuit datacenter-energiebesparingsinitiatief LEAP. Aan de werkgroep doen hardwareleveranciers, resellers, inkopers, datacenters, overheden en kennisinstellingen mee. De werkgroep gaat onder meer een handreiking opstellen voor inkopers, maar ook ervaring opdoen met de toepassingen van verschillende circulaire oplossingen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in