Overslaan en naar de inhoud gaan

Invoering Corona-apps stuit op flinke weerstand

Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt de 'corona-apps' die het kabinet voor ogen heeft een goed idee. Maar 28 procent moet er niets van hebben.
Corona app
© CC0 -Pixabay.com
CC0 -Pixabay.com

Dat blijkt uit een enquête onder het opiniepanel van tv- en radioprogramma EenVandaag. Net iets meer dan de helft 55 procent zegt wel iets van de privacy op te willen geven als daarmee de COVID-19-ziekte kan worden ingedamd.

Ongeveer eenzelfde percentage (53 procent) vindt dat de overheid het installeren van een dergelijke app niet mag verplichten.

App waarschuwt bij besmetting

Minister Hugo de Jonge kondigde maandag aan dat het kabinet er over denkt twee apps in te zetten om een overgang naar een normalere situatie dan de huidige "intelligente lockdown" mogelijk te maken. Een zou het makkelijker maken om te constateren of je zelf bent besmet met het virus. De tweede - de meest controversiële - waarschuwt mensen wanneer ze een risico hebben gelopen op besmetting door een recente ontmoeting. Die app houdt bij welke andere smartphones met dezelfde app in de buurt zijn geweest. Als er sprake is van een besmetting krijgen alle andere smartphones met de app die binnen de besmettelijke periode in de buurt zijn geweest, een waarschuwing.

De Jonge stelde dat de apps alleen worden ingezet als de privacy is gewaarborgd. Gisteren voegde hij daar aan toe dat de app alleen zin heeft als minimaal 60 procent van de Nederlanders deze installeert en gebruikt. Hij wil "het liefst" dat dit op vrijwillige basis gebeurt. Maar meer drang of dwang zou nodig kunnen zijn als dat percentage niet zou worden bereikt. Uit de enquête van EenVandaag blijkt dat maar uiterst krap aan de voorwaarden van de minister wordt voldaan. Overigens zou voor het toepassen van dwang eerst wetgeving gemaakt moeten worden.

App is nog niet klaar

Er is nog niets zeker, maar het lijkt er op dat het ministerie kijkt naar de opensource-app TraceTogether die de overheid in Singapore voor dit doel inzet. Ook Duitsland zou deze app willen gaan gebruiken. De app maakt gebruik van Bluetooth om contact te maken met naburige telefoons. Deze wisselen dan een geanonimiseerde identificatiecode uit en slaan deze versleuteld op in het geheugen samen met tijdstip en geschatte afstand. Er vindt geen centrale opslag van de gegevens plaats.

Ook werkt het wetenschappelijk instituut MIT samen met de makers van een app genaamd Private Kit aan het data-uitwisselingsstandaard Safe Paths. Dat moet het mogelijk moet maken dat verschillende apps die aan de SafePath-specificaties voldoen, met een hoge mate van privacybescherming kunnen deelnemen aan zo'n waarschuwingsnetwerk. PrivateKit heeft een app die wat werking betreft veel lijkt op de TraceTogether-app.

Netwerk met andere apps

Het voordeel van Safe Paths is dat wanneer bezoekers uit een land dat voor een andere app heeft gekozen dan Private Kit, maar die wel voldoet aan de Safe Paths-voorwaarden, toch de waarschuwingen ontvangt. Volgens Venturebeat is MIT in gesprek met de makers van verschillende apps, zoals COVID Watch van de Stanford University. Er zouden pilots met PrivateKit op de planning staan in verschillende landen waaronder Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in