Overslaan en naar de inhoud gaan

‘IT-branche krijgt vacatures het lastigst ingevuld’

Van alle branches in ons land heeft de IT-branche veruit de meeste moeite met het snel invullen van vacatures. Dat blijkt uit gegevens van vacaturezoekmachine Adzuna, die begin maart alle actuele vacatures in Nederland – ruim 250.000 - analyseerde.
werven, we're hiring

Van het volledige vacatureaanbod in Nederland is 20,5% van de vacatures ouder dan drie maanden, wat overeenkomt met iets meer dan 51.000 vacatures. Hiervan gaat het om 8865 IT-vacatures. De ouderdom van vacatures is een goede indicatie van waar er tekorten zijn in de arbeidsmarkt in Nederland.

Grote regionale verschillen

Vacatures in Drenthe, Zeeland en Limburg raken het vlotst ingevuld. Van alle actuele vacatures in Drenthe zijn slechts 13,5% van de vacatures ouder dan drie maanden. Ook Zeeland en Limburg doen het goed met respectievelijk 14,5% en 16,6% van het lokale aanbod dat ouder is dan drie maanden. De provincies die dan weer het meest moeite hebben bij het vullen van vacatures zijn Friesland, met 24,2% van het lokale aanbod dat ouder dan drie maanden is, Utrecht (22,2%) en Zuid-Holland (21,7%). Thomas De Schuyter, Country Manager Nederland bij Adzuna merkt op dat de provincies met minder vacatures duidelijk sneller vacatures kunnen invullen. “Doordat er minder vacatures aangeboden worden is er een minder sterke strijd tussen bedrijven om nieuwe werknemers te vinden.”

Verschillen met andere branches

In de IT is 31,3 procent van de vacatures ouder dan drie maanden. Dat is aanzienlijk meer dan andere branches. Zo zijn er bijna geen oude vacatures in de administratieve branche (3,8%), onderwijs (5,0%) en personeelszaken (6,2%). Naast de IT hebben de branches Financiën (30%), Detailhandel (29,5%) en Zorg (22,0% moeite vacatures snel in te vullen. “Het hoog aantal oude vacatures in de Klantendienst branche is minder opvallend, aangezien vacatures in deze branche vaak continu open blijven staan”, stelt De Schuyter.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in