IT’er lang in dienst bij zelfde werkgever
Eerder deze week bleek uit gegevens van het CBS dat 1 op de 3 Nederlanders 10 jaar of langer bij dezelfde werkgever werkt. In de sector waar ICT onder valt – Informatie en Communicatie – werkt 26,3% langer dan tien jaar voor dezelfde werkgever. Dat is dus wel minder dan gemiddeld, maar gezien het feit dat de IT-arbeidsmarkt wordt getypeerd als ‘zeer krap’ door het UWV en er geen enkele andere beroepsgroep is waar dit voor geldt – is dit toch nog een aanzienlijk gedeelte.
13,8% van de medewerkers in de sector informatie en communicatie werkt korter dan een jaar voor zijn huidige werkgever. Dat is zelfs iets minder dan het gemiddelde van al het personeel in Nederland (14,7%). In 22,2 procent van de banen voor ICT’ers ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 22,4 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 15,3 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar.
Overigens blijkt uit ons eigen salarisonderzoek dat bijna 8 op de 10 ICT'ers open staat voor een andere baan.
Overheidspersoneel honkvast
Bij de overheid werken werknemers overigens doorgaans het langst. Hier werkt 58,9% langer dan 10 jaar bij zijn baas. De overheid is de enige bedrijfstak waar meer dan de helft van de werknemers langer dan 10 jaar in een baan zit. Ook in de sectoren Industrie, Onderwijs en Financiële Dienstverlening zijn werknemers bovengemiddeld honkvast. In de horeca en de zakelijke dienstverlening zitten de minste werknemers met minimaal 10 dienstjaren; slechts 10 procent van de werknemers.
De ruim 2600 respondenten van de Salary Survey, het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot, werken gemiddeld 9,2 jaar bij hun werkgever. Hun huidige werkgever is gemiddeld de derde werkgever in hun loopbaan. Het hoogste aantal verschillende werkgevers voor 1 IT-professionals in het onderzoek bedraagt 25\
Hoe ouder, hoe langer in dienst
Werknemers met langere baanduren zijn volgens het CBS vaker oudere werknemers en met een contract voor onbepaalde tijd. Van de werknemers bij de overheid heeft 86 procent een baan voor onbepaalde tijd. Ook de gemiddelde leeftijd van werknemers ligt er hoger dan in andere bedrijfstakken.
Werknemers met korte baanduren zijn vaker jong en hebben vaker een flexibele baan. In de horeca en in de zakelijke dienstverlening wordt vaker in kortdurende banen gewerkt. Het aandeel flexibele banen (reguliere baan voor bepaalde tijd, oproepbaan, uitzendbaan, stagebaan) in deze bedrijfstakken bedraagt respectievelijk 65 procent en 75 procent. In de horeca is ruim de helft van de werknemers jonger dan 25 jaar, in de zakelijke dienstverlening bijna een kwart.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee