Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaarverslag MIVD: Chinees leger wil Nederlandse technologie

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) maakte zich in 2022 zorgen over China, dat in hoog tempo hoogtechnologische wapens ontwikkelt en flink investeert in militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie en kwantumcomputers.
Chinese vlag
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Dat schrijft de organisatie in het jaarverslag van 2022 dat deze week is gepubliceerd. Nederland blijft volgens de MIVD voor China een aantrekkelijk spionagedoelwit, met name op gebied van de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart, en maritieme industrie. In het afgelopen jaar zijn meerdere Chinese pogingen om Nederlandse technologie te bemachtigen voorkomen.

Academische samenwerking

“Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers zijn op grote schaal doelwit. China maakt bovendien persoonsgegevens buit waardoor ook de privacyrechten van Nederlandse burgers in het geding zijn”, waarschuwt de MIVD. De organisatie waarschuwt onder meer voor academische samenwerking met Chinese promovendi. Naast dat de Chinezen Europa op gebied van hoogwaardige kennis wil aftroeven, werkt het land hard aan de modernisering van zijn strijdkrachten.

“Voor deze doelstellingen heeft China geavanceerde technologie nodig die het land nog niet allemaal zelf bezit. De ontbrekende kennis en technologie probeert China, onder andere via zijn inlichtingendiensten, in het buitenland te verwerven. Voor een aantal technologieën vormt Nederland voor China een aantrekkelijk spionagedoelwit.”

Chinese commerciële bedrijven

China vormt volgens de MIVD ‘in kwantitatieve zin’ de grootste cyberdreiging voor Nederland. Uit onderzoek van de MIVD wordt verder duidelijk dat commerciële Chinese bedrijven in 2022 meerdere cyberspionagecampagnes van de Chinese krijgsmacht verzorgden. “De MIVD schat in dat dergelijke constructies opgezet zijn vanuit de behoefte van Chinese hackersgroepen om cyberspionagecampagnes anoniemer en professioneler aan te pakken om attributie te voorkomen”, zo schrijft de organisatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in