Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaspersky Lab hoopt op herziening Nederlandse ban

De Russische leverancier van securitysoftware reageert opgetogen op de bevindingen in het onafhankelijke rapport van security-expert Brenno de Winter. Hij is door Kaspersky Lab ingeschakeld om de Nederlandse overheidsban op Kaspersky-antivirus te onderzoeken en komt tot de conclusie dat de ban ongefundeerd is. Europees directeur Martijn van Lom benadrukt dat er een gemeenschappelijke missie is: "Onze samenleving digitaal veiliger maken".
Martijn van Lom
© Kaspersky Lab
Kaspersky Lab

“Wij voelen ons erg gesteund door de conclusies en aanbevelingen van Brenno de Winter. We zijn vooral blij met zijn advies aan de Nederlandse overheid om de genomen voorzorgsmaatregel voor uitfasering van onze antivirussoftware te heroverwegen", laat Van Lom weten aan AG Connect. Het Europese hoofd van Kaspersky Lab, en voormalig Benelux-directeur, stelt dat betrokken overheidsfunctionarissen al zijn uitgenodigd voor overleg in het nieuw opgerichte Transparency Center in Zürich.

Argumenten, vrees en onderbouwing

Hij hoopt dat "zowel het rapport van Brenno als onze transparantiemaatregelen aanleiding zijn om hun besluit te herzien". Het Nederlandse kabinet heeft in mei dit jaar besloten om af te stappen van de bij sommige overheidsorganisaties gebruikte antivirus van Kaspersky Lab. Deze ban volgt op eerdere, soortgelijke stappen door achtereenvolgens de Amerikaanse overheid  en de Britse overheid.

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, heeft toen verklaard dat het risico van cyberspionage en -sabotage bij gebruik van Kaspersky's antivirus niet valt uit te sluiten. Het vandaag geopenbaarde onderzoek door De Winter Information Solutions heeft de argumentatie van de overheid onderzocht en ondermaats bevonden. Van Lom: "Elk argument voor vrees voor oneigenlijk gebruik van de antivirussoftware blijkt volgens Brenno de Winter ongegrond te zijn."

Schade en bescherming

"Sterker nog, hij spreekt over schadelijke gevolgen voor alle betrokkenen." De factor schade komt niet alleen neer op reputatieschade en business-verlies voor Kaspersky Lab, maar omvat ook kosten voor de overheid om die securitysoftware uit te faseren. Daarnaast is er nog de schade aan lopend onderzoek naar cybercrime, waar Kaspersky Lab tot voor kort medewerking aan verleende.

CEO Eugene Kaspersky heeft namelijk in reactie op de Nederlandse ban de samenwerking met politie en Justitie stopgezet. In het rapport van De Winter wordt concreet gewag gemaakt van drie strafzaken. Van Lom sluit zijn reactie af met de mededeling dat het bedrijf en de Nederlandse overheid een gemeenschappelijke missie hebben: "onze samenleving digitaal veiliger maken".

Naast de officële persverklaring geeft Kaspersky Lab ook een reactie af in de vorm van een vandaag geüploade YouTube-video, met verrassende uitsmijter:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in