Kosten Europese digitale identiteit opgelopen tot 15 miljoen euro
De 15 miljoen euro is uitgegeven aan personeelskosten voor zowel intern als extern personeel. Het programma werkt aan een Nederlands stelsel voor de Europese Digitale Identiteit. Binnen dit programma wordt onder meer een eerste open source versie van een Nederlandse Wallet neergezet.
Er wordt daarnaast een raamwerk opgezet voor de gehele Nederlandse invulling van de Europese Digitale Identiteit. Dit raamwerk bestaat uit voorzieningen en afspraken waarmee de Wallet-concepten van het publieke en private partijen aan de slag kunnen. Alle Wallets moeten namelijk gevuld worden met gegevens uit overheidsregisters.
Verder moeten Wallets uit andere EU-lidstaten geaccepteerd kunnen worden en voorziet het stelsel van een goede en veilige werking. In eerste instantie focust het stelsel zich op de Wallets van de overheid. In 2025 moeten ook alle Wallets van private partijen worden toegelaten.
Groei verwacht in 2024
Eén van de partijen die een Nederlandse Wallet hoopt aan te bieden is Yivi, dat tot voor kort IRMA heette. Nadat de Eerste Kamer akkoord ging met de Europese digitale identiteit, is het nu een kwestie van de benodigde certificering afwachten.
De interesse voor ID-Wallets neemt alleen maar toe, gaf Peter Eikelboom, Business Developer van de Yivi-app eerder aan bij AG Connect aan. “Het besef dat ze vele processen makkelijker gaat maken wordt steeds groter. In Nederland lopen we met onze Wet Digitale Overheid al iets voor op de Europese plannen en hebben we vermoedelijk wat sneller een stelsel aan ID-Wallets opgetuigd die aansluit bij de Europese eisen dan in de andere landen. In de loop van 2024 en in 2025 is zal er snel meer volwassenheid op dit gebied ontstaan.”
De pilot voor de eerste versie van een Nederlandse open source Wallet staat gepland op maart 2024. Het gehele stelsel van Nederlandse Wallets waarmee veilig kan worden ingelogd moet eind 2026 zijn afgerond.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee