Overslaan en naar de inhoud gaan

Laptop-accu heeft liever Edge dan Chrome of Firefox

Wat vroeger de verwerkingssnelheid van JavaScript was, dat is nu het energiegebruik van de browser: een mooie methode om je af te zetten tegen de concurrenten.
Batterij leeg
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Microsoft heeft opnieuw een salvo afgevuurd in deze strijd, met zijn jongste test van de duur dat een laptopaccu het uithoudt met zijn browser, die van Google en die van Mozilla. Het feit dat Microsoft die test ook publiceert, geeft al aan dat Edge er goed uitkomt. Dat was overigens bij vergelijkbare tests vorig jaar ook het geval.

Aanleiding voor de hernieuwde test is de publicatie van de Creators Update van Windows 10, met daarin een nieuwe versie van Edge en de HTML-engine erin (versie 40 en 15, respectievelijk). En die blijkt de concurrentie wederom de loef af te steken, laat Microsoft trots zien in onderstaande video:

De verschillen bij het continu afspelen van video zijn groot - 77 procent met Firefox en 35 procent met Chrome. De details van de opzet van de test vind je in deze Microsoft-publicatie op Github. Bij een simulatie van browsingactiviteiten vond Microsoft eveneens grote verschillen. Edge gebruikte daarbij 31 procent minder energie dan Chrome en 44 procent minder dan Firefox. Details van deze test vind je hier.

Er valt altijd te steggelen over de opzet van dergelijke tests; dat zal nu ongetwijfeld ook weer gebeuren. De gekozen gebruiksscenario's, bijvoorbeeld, kunnen van grote invloed zijn op de resultaten die je vindt. Anders dan in een test vorig jaar heeft Microsoft nu wel de jongste algemeen beschikbare versies van de concurrerende browsers gebruikt. Met dien verstande dat Opera deze keer niet is meegenomen. Dat is wellicht op basis van marktaandelen een te verdedigen keus. Maar het is wel jammer, omdat Opera van zuinig omspringen met energie ook een speerpunt heeft gemaakt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in