Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta krijgt privacyboete à 265 miljoen euro van Ierse datawaakhond

De Ierse data-autoriteit DPC heeft Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, een boete opgelegd van 265 miljoen euro. Die boete krijgt het bedrijf omdat een dataset vol Facebook-persoonsgegevens online beschikbaar was gesteld. De optelsom van boetes voor Meta begint aan te tikken.
facebook logo

De nu opgelegde boete van 265 miljoen euro is alweer de vierde die de Ierse datawaakhond oplegt aan een van Meta’s bedrijven. Zo heeft de DPC in september dit jaar een boete opgelegd aan Instagram, dat ooit is overgenomen door het grote Facebook. Die boete bedraagt 405 miljoen euro, waar Meta tegen in beroep wil gaan. Het totaalbedrag aan boetes komt nu uit op bijna 1 miljard euro.

533 miljoen mensen

Ruim een kwart daarvan nu is dus de nieuwste boete; voor privacyschending door Meta's bedrijf Facebook. Het gaat om een datalek dat in april vorig jaar in de media is gekomen. Daarbij bleek dat een grote database met gegevens van wel 533 miljoen Facebook-gebruikers naar buiten was gekomen. Zoekmachines voor datalekken, zoals Have I Been Pwned, gaven gebruikers toen gelijk inzicht of ze voorkwamen in dat grootschalige Facebook-datalek.

De data, die openbaar op een hackersforum waren geplaatst, omvatten onder meer telefoonnummers, geboortedata en locatiegegevens van mensen met Facebook-accounts. Het social network verklaarde toen dat deze informatie afkomstig was uit een lek dat in de zomer van 2019 was ontdekt en toen ook al gedicht.

Slachtoffers niet informeren

In de relatief korte tijd dat deze informatie open stond voor onbevoegde toegang hebben externe personen dus wel privégegevens weten te bemachtigen. Dat is gedaan door middel van het scrapen van Facebook-profielen.

Nadat dit datalek in april vorig jaar publiekelijk bekend is geworden, heeft Facebook verklaard dat het slachtoffers hiervan niet gaat informeren. Het is volgens het bedrijf namelijk niet duidelijk wie er dan allemaal geïnformeerd zou moeten worden. Een ander argument van Facebook was dat gebruikers het probleem toch niet kunnen oplossen.

Volgens de Europese datawetgeving kunnen bedrijven worden onderzocht door de privacywaakhond van het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben. Veel van de grote techbedrijven - waaronder naast Facebook ook Apple, Google en TikTok - zijn vanwege belastingredenen in Ierland gevestigd. In totaal heeft toezichthouder DPC momenteel nog veertig onderzoeken lopen naar dergelijke bedrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in