Minister moet zorgen voor duidelijke wetten gezichtsherkenning
Volgens initiatiefnemers Kees Verhoeven (D66) en Chris van Dam (CDA) is gezichtsherkenning een technologie die zich snel ontwikkelt en steeds vaker wordt ingezet. De technologie kan volgens hen een “bijdrage leveren aan de opsporing van strafbare feiten, maar kan ook leiden tot fouten en ongewenste maatschappelijke effecten die ten koste gaan van burgerrechten als privacy en gelijke behandeling.”
Verhoeven noemt in een tweet een sluitend wettelijke kader voor gezichtsherkenning belangrijk. “Want onvoorzichtig en ongecontroleerd gebruik van dergelijke technologie is een gevaar voor onze vrijheid, rechtsstaat en democratie.”
Inzet door politie
De politie zet bijvoorbeeld gezichtsherkenning in bij opsporing, schreef minister Ferd Grapperhaus onlangs nog aan een brief aan de Tweede Kamer. Daarbij worden bijvoorbeeld beelden gebruikt van beveiligingscamera’s die dan achteraf en alleen bij concrete aanleiding vergeleken worden met een referentiebestand.
Er is geen sprake van systematische inzet van camera's die "geïntegreerde gezichtsherkenningstechnologie" toepassen. De politie voert geen realtime, geautomatiseerde gezichtsherkenning uit op onverdachte, mogelijk verdachte en verdachte personen. Grapperhaus zegt dat dergelijk gebruik van geautomatiseerde gezichtsherkenning niet wenselijk is, ook niet in de toekomst. De minister zegt wel open te staan voor de verdere ontwikkeling van de technologie.
IT-industrie maakt zich ook zorgen
Ook de techindustrie zelf roept op tot regulering. Zo vindt Amazon dat nationale overheden moeten opschieten met het maken en invoeren van wetten voor het gebruik van gezichtsherkenning. Microsoft zou, naar eigen zeggen, de techniek geweigerd hebben te installeren bij een Californische politiedienst. Eind vorig jaar sprak Microsoft-president Brad Smith zijn zorgen uit rondom de ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie en de gevolgen voor de samenleving en privacy van burgers. Thales-ceo Patrice Caine wil toezicht op de ontwikkeling van de AI-toepassingen, maar noemt een ban op de techniek 'onzin'.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee