Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk gaat inactieve Twitter-accounts toch niet wissen (maar wel bevrijden)

Twitter-eigenaar Elon Musk voert zijn plan door om inactieve Twitter-accounts te confisqueren. Het gaat om gebruikersaccounts die al meerdere jaren niet meer actief zijn. Aanvankelijk leek het erop dat het social network die accounts gaat verwijderen, maar Musk sprak later ineens van archiveren. Maar dat lijkt om de berichten te gaan; de namen moeten wel bevrijd worden, aldus de miljardair.
Elon Musk en Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

Musk gaf zelf in zijn initiële tweet aan dat Twitter-gebruikers door de 'zuivering' (purge) een daling van het aantal volgers van hun account kunnen zien. De mededeling dat inactieve accounts worden aangepakt, heeft tot zorg en protest geleid. Sommige gebruikers wijzen erop dat zulke accounts van overleden mensen kunnen zijn. Verwijderen daarvan kan dan voor verdriet zorgen en in geval van beroemdheden of experts voor verlies van belangrijke, historische communicatie.

Verplicht inloggen

Volgens het huidige beleid van Twitter moeten gebruikers minstens één keer per dertig dagen inloggen op hun account. Dit is dan om te voorkomen dat ze worden verwijderd van het socialemediaplatform vanwege inactiviteit.

De nu aangekondigde opruiming van al jaren inactieve accounts heeft onder meer kritiek gekregen van de bekende gameprogrammeur John Carmack. Hij vreest voor algeheel deleten van accounts en hun berichtenhistorie. "Ik zie nog steeds mensen tien jaar oude tweets van me 'liken', maar de threads [van aangeregen tweets - red.] zijn vaak al gefragmenteerd met gewiste of niet-beschikbare tweets. Maak dat niet erger!"

Gebruikersnamen niet veilig

In reactie daarop heeft Twitter-eigenaar Musk verklaard dat de accounts worden gearchiveerd. Dat zou dus betekenen dat berichten niet worden gewist en veilig zijn. Dat geldt echter niet voor accountnamen. Musk stelt in een vervolgtweet dat het belangrijk is om verlaten gebruikersnamen (handles) te bevrijden. Daarmee zouden die dan beschikbaar komen voor andere, eventueel nieuwe gebruikers.

Musk heeft de Amerikaanse publieke omroep NPR daar al mee gedreigd, nadat hij een confrontatie met die media-organisatie heeft gecreëerd. Ondertussen leven er nu zorgen over het claimen en vasthouden van namen, om die voor veel geld te kunnen (door)verkopen. Dit zogeheten squatting speelt ook bij domeinnamen, maar daar kunnen auteursrechten uitkomst bieden aan rechtmatige eigenaren van bepaalde namen.

Wie is echt wie?

Sinds de miljardair het Californische bedrijf in oktober overnam voor 44 miljard dollar heeft hij al veel veranderingen doorgevoerd bij Twitter. In april schafte hij de blauwe vinkjes af die ooit bedoeld waren om te kunnen zien dat bekende personen en bedrijven waren wie ze zeiden te zijn. In plaats daarvan krijgt iedereen die voor een abonnement betaalt zo'n blauw vinkje. Ook heeft de topman van Tesla het grootste deel van het personeel van Twitter ontslagen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in