Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland laat coronamelder van Apple en Google links liggen

Nederland gaat de functie Exposure Notifications Express van Apple en Google niet gebruiken. Dat zegt privacy- en security-expert Brenno de Winter tegen AG Connect. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van de Nederlandse CoronaMelder-app. Volgens De Winter is het systeem van Google en Apple bedoeld voor landen die geen eigen app hebben.
infected
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Exposure Notifications Express is software die Apple en Google inbouwen in hun mobiele besturingssystemen. Met deze functie kunnen smartphones een waarschuwing geven wanneer er risico op besmetting met Covid-19 is geweest, zonder dat er een overheidsapp geïnstalleerd hoeft te zijn. Apple heeft die software in een nieuwe versie van iOS gebouwd, die sinds gisteravond onder actie iPhones verspreid wordt. Later deze maand komt het systeem ook naar Google's Android.

Voor andere landen

De nieuwe meldingsdienst kan echter niet zomaar gebruikt worden. Lokale overheden en gezondheidsautoriteiten moeten zich akkoord verklaren met het notificatiesysteem. Volgens De Winter doet Nederland niet mee, omdat hier aan een eigen app gewerkt wordt. "Dit is voor Amerikaanse staten en landen zonder app", verklaart De Winter desgevraagd tegenover AG Connect. Het is dus "niet nodig" om het systeem hier ook in te gaan zetten. "Het is echt om andere landen te helpen."

De eigen corona-app, CoronaMelder, laat nog op zich wachten. De app moest eigenlijk op 1 september landelijk geïntroduceerd worden, maar uit tests bleek dat er nog te veel problemen waren. Daarom is besloten de introductie van de app uit te stellen en door te gaan met het testen van CoronaMelder.

Grondig doorlichten

De Winter liet eerder in een gesprek met AG Connect al weten dat het ontwikkelteam van CoronaMelder zoveel mogelijk uit de kast trekt om de app grondig door te lichten. Het gaat bijvoorbeeld om een security operations center (SOC), reviews van source code en een dubbele pentest. De Winter vindt het daarbij belangrijk dat zoveel mogelijk getest is. "Mocht er dan wat mis gaan, dan kun je met droge ogen zeggen dat we er oprecht alles aan hebben gedaan wat we kunnen doen en niks hebben laten liggen."

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei gisteren tijdens de persconferentie omtrent het nieuwe coronavirus te verwachten dat de test half september is afgelopen. Dat betekent dat de landelijke introductie ook in ieder geval tot half september uitgesteld wordt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in