Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederland moet meer inzetten op deeptech om met andere landen te concurreren'

Als Nederland wil blijven concurreren met omliggende Europese landen, de Verenigde Staten en Azië, moet er meer worden ingezet op ontwikkelingen binnen deeptech. Dat stelt Techleap in zijn jaarlijkse State of Dutch Tech-rapport, dat vandaag aan minister-president Mark Rutte is aangeboden. Ook moeten er meer diverse founders en leiders worden gevonden, moet er meer kapitaal beschikbaar worden gesteld en moet er meer talent worden aangetrokken, vindt de non-profit.
startup
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens Techleap valt Nederland in internationale context op vanwege de hoge kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek. Dergelijk onderzoek kan leiden tot zogeheten deeptech: kennisintensieve technologie met mogelijk grote maatschappelijke en economische impact.

Maar er gebeurt nu nog te weinig mee, constateert de non-profit. Zo kent Nederland weinig nieuwe bedrijven die voortkomen uit de kennis van universiteiten en kennisinstellingen, en de spin-offs die er wel zijn groeien erg traag. Zo bestaat 80% van de spin-offs na 10 jaar nog wel, maar heeft de helft minder dan 10 werknemers. "De potentie is er, maar deze ondernemingen hebben vanwege hun lange aanlooptijd en gebrek aan support en kapitaal moeite om door te groeien tot de wereldwijd toonaangevende en impactvolle bedrijven die het kunnen zijn", aldus Techleap.

Meer investeringen nodig

Volgens de non-profitorganisatie loopt de financiering van start-ups in Nederland flink achter op andere landen. Gemiddeld was de financiering van start-ups hier in 2022 zo'n 260.000 euro per start-up, tegenover 900.000 euro per start-up in Zweden en 670.000 euro per start-up in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In buurland Duitsland kwam dat op gemiddeld 550.000 euro per start-up uit.

“Nederland moet een techland willen zijn. Iedere sector krijgt zijn ‘Tesla’, bunq, Picnic of Moderna. Tech is heel strategisch geworden, en ondernemers maken een steeds grotere impact in alle sectoren. Daarom moet tech over de hele linie onderdeel worden van economisch en industrieel beleid", vindt Constantijn van Oranje, Special Envoy van Techleap. Volgens hem moeten er dan ook meer Nederlands techondernemers komen, omdat oplossingen voor maatschappelijke transities steeds meer van dit soort ondernemers komen.

Maar volgens Techleap groeien dit soort bedrijven dus niet voldoende door en worden zij ingehaald door concurrenten uit andere landen. "Om hier verandering in te brengen en vernieuwing te blijven geven aan de hele economie, moeten we door middel van data zichtbaar blijven maken wat de kansen en knelpunten voor Nederlandse ondernemers zijn en op basis daarvan acteren. Alleen zo blijven we een concurrerend, welvarend en duurzaam land dat wereldwijd een vooraanstaande rol speelt."

Meer diversiteit en talent

Het laatste punt dat Techleap onder de aandacht brengt in zijn rapport, is het tekort aan techtalent en diversiteit in het techlandschap. Volgens de organisatie is 59% van de banen in tech moeilijk vervulbaar, waarmee Nederland in de top drie staat van Europa. Gemiddeld duurt het 60 dagen om techvacatures in te vullen en de recente grote ontslagrondes bij diverse grote techbedrijven hebben daar weinig verandering in gebracht. 

Daarnaast is slechts 10% van de techondernemers vrouw en blijven investeringen in vrouwelijke techondernemers achter. Volgens Techleap komt nu namelijk slechts 0,7% van de durfkapitaalinvesteringen terecht bij ondernemingen met een vrouwelijk oprichtersteam. "Techleap.nl stelt dat een focus op diversiteit en inclusie noodzakelijk is. Datacollectie door techbedrijven en een diversiteitsbeleid bij investeerders moeten hieraan bijdragen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in