Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Britse techwaakhond kan big tech miljardenboetes op gaan leggen

Grote techbedrijven als Google en Facebook kunnen in Groot-Brittannië miljardenboetes opgelegd krijgen van een nieuwe techwaakhond als zij de regels breken. De boetes worden uitgedeeld door de Digital Markets Unit (DMU), dat kleine bedrijven en consumenten moet gaan beschermen. De maximale boetes zijn hoger dan onder de Europese privacywetgeving AVG.
Big tech
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De DMU werd vorig jaar opgezet en is onderdeel van de mededingingswaakhond in het Verenigd Koninkrijk, schrijft The Guardian. De nieuwe waakhond gaat nieuwe regels handhaven voor de grootste techbedrijven die in het land actief zijn. Met die regels wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker voor smartphonegebruikers om te kiezen welke zoekmachine ze willen gebruiken. Daarnaast moeten consumenten zich kunnen afmelden voor gerichte gepersonaliseerde advertenties.

Ook zijn er nieuwe regels die kleine bedrijven moeten beschermen tegen de macht van big tech. Zo wordt het voor techbedrijven verplicht om organisaties te informeren over significante veranderingen die hen treffen, zoals aanpassingen aan algoritmes die verkeer wegleiden van bepaalde websites. Ook app-ontwikkelaars moeten betere bescherming krijgen: de Britse overheid wil dat zij hun apps onder eerlijkere en transparantere voorwaarden kunnen verkopen. 

Verder kan de DMU geschillen tussen techplatformen en nieuwsmedia op gaan lossen, zodat uitgevers eerlijk betaald worden voor hun content.

Boetes hoger dan onder AVG

Bedrijven die deze regels overtreden, kunnen dus een hoge boete tegemoet zien. De DMU krijgt de mogelijkheid om boetes tot 10% van de wereldwijde omzet van een bedrijf op te leggen. Daarnaast kunnen er boetes uitgedeeld worden van 5% van de dagelijkse omzet voor iedere dag dat de overtreding voortduurt. In het geval van grote techbedrijven kunnen dit soort boetes in de miljarden gaan lopen. 

De boetes die de DMU kan opleggen zijn dan ook hoger dan die de Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, kan uitdelen onder de AVG. Volgens de AVG zijn boetes maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in