Overslaan en naar de inhoud gaan

NLdigital: Digitale geletterdheid cruciaal voor herstel economie

Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig essentieel om mee te kunnen doen in de maatschappij. Iedere baan heeft er nu en in de toekomst in meer of mindere mate mee te maken. Daarom moet een nieuw kabinet veel meer haast maken met de invoering van een vak digitale geletterdheid, bepleitte NLdigital-directeur Lotte de Bruijn vandaag bij kabinetsformateur Mariëtte Hamer.
Lotte de Bruijn
© NLdigital
NLdigital

De Kabinetsinformateur heeft vandaag gesprekken gepland om te spreken met diverse belangenorganisaties over digitalisering. NLdigital heeft er op gewezen dat plannen voor een schoolvak digitale vaardigheden naar voeren gehaald moeten worden. Nu staat het besluit om daar iets aan te doen gepland voor 2023. Daarna moeten de plannen nog worden geïmplementeerd, dus komt er zo nog maar een jaar bij.

“Het gaat ons echt te langzaam”, zegt Lotte de Bruijn. “Digitale vaardigheden moeten nu in het curriculum. Dit jaar. Het moet prioriteit zijn van het nieuwe kabinet.” Het tekort aan talent op de arbeidsmarkt in de sector is mede te danken aan het feit dat er kinderen op heel jonge leeftijd veel te weinig in aanraking komen met digitalisering. “Je ziet in Nederland en de landen om ons heen dat kinderen die met digitalisering in aanraking komen, later sneller kiezen voor een baan of vervolgstudie in de ICT,” stelt de Bruijn.

Maar ook al kiezen ze andere vervolgstudies, toch is het belangrijk dat alle schoolgaande kinderen digitale vaardigheden in hun bagage meekrijgen, omdat de maatschappij daar steeds meer om vraagt bij het uitvoeren van allerlei taken. Om te zorgen voor gelijke kansen en gelijke toegang voor iedereen is een snellere aanpassing van het curriculum nodig, vindt NLdigital.

Initiatieven beter steunen

Eerdere pogingen om digitale vaardigheden van de Nederlandse bevolking naar een hoger plan te tillen zijn vaak gesneuveld door gebrek aan tijd en middelen. De branchevereniging wil daarom graag bijdragen aan investeringen in het onderwijssysteem.

Daarnaast leverde De Bruijn nog een lijstje adviezen in voor investeringen in de digitale infrastructuur, beter digitaal bestuur en een goed functionerende digitale overheid

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in