Ondernemingskamer geeft toestemming voor onderzoek Centric
Zowel het Openbaar Ministerie (OM), die de belangen van de Nederlandse overheidsklanten van Centric behartigt, alsook Centric zelf willen dat er een onderzoek wordt ingesteld, zo gaven zij vorige week tijdens een zitting van de OK aan. De OK heeft nu bepaald dat er voldoende gronden zijn voor zo'n onderzoek. Volgens de OK is in het verleden en tijdens de zitting van vorige week namelijk duidelijk geworden dat het bestuur van Centric "niet in staat is geweest om voldoende zelfstandig en onafhankelijk te opereren en dat daarbij het belang van Centric en de door haar gedreven onderneming onvoldoende gescheiden wordt gehouden van de privébelangen".
Het onderzoek naar de gang van zaken bij Centric gaat om de periode tussen 1 januari 2018 en 3 november 2022. Op 3 november werd Sanderink namelijk door de Ondernemingskamer afgezet als bestuurder. Meester in de rechten Yvette Borrius is door de OK tot onderzoeker benoemd.
Ook heeft de Ondernemingskamer nu het laatste aandeel van Sanderink Investments B.V. in Centric Holding overgedragen aan een tijdelijke beheerder. Dat betekent dat Gerard Sanderink nu geen enkel aandeel meer heeft in Centric.
Ruzies & opgestapt personeel
De Ondernemingskamer haalt in haar beoordeling diverse voorbeelden aan van twijfelachtige praktijken binnen Centric onder het bewind van Sanderink. Zo deden zich in de loop van 2019 een groot aantal bestuurswisselingen heeft voor, waarbij de indruk bestaat dat Sanderink geen tegenspraak of kritiek duidt en "hem onwelgevallige leden van de raad van bestuur van Centric telkens het veld moeten ruimen", aldus de OK.
Ook vindt de OK dat Sanderink niet voldoende in staat is om het belang van Centric gescheiden te houden van zijn privébelangen en zijn conflict met zijn voormalige partner Brigitte van Egten. Zij wordt sinds 2018 door de Centric-eigenaar beschuldigd van fraude en diverse andere misstanden, al is het bewijs wat hij daarvoor claimt te hebben meermaals door rechters afgewezen.
Verder speelt mee dat diverse klanten van Centric - zoals ASML en DNB - hun contract met het bedrijf op hebben gezegd of niet verlengd hebben, en dat personeel dreigde te vertrekken of zelfs al opgestapt was. "Centric kampte hierdoor met hoge kosten voor de noodzakelijke inhuur van mensen om vertrekkend personeel op te vangen. De Nederlandse activiteiten van Centric waren als gevolg daarvan inmiddels verlieslatend. Dit alles vormde een directe en acute bedreiging voor de continuïteit van Centric en de met haar verbonden onderneming", aldus de OK.
Naar aanleiding van dit alles volgt nu een onderzoek naar de gang van zaken van Centric Holding, Centric Netherlands Holding en Centric Netherlands, tussen 1 januari 2018 en 3 november 2022.
Rust hersteld
Vorige week nog heeft huidig CEO Peter Wakkie, aangesteld door de OK, verklaard dat het herstel van Centric goed verloopt. Grote klanten zijn gebleven en heeft Wakkie naar eigen zeggen klanten die weg wilden, kunnen overhalen om te blijven.
Én hij heeft naar eigen zeggen vertrokken klanten kunnen overtuigen om terug te komen. Daarbij hebben die IT-dienstenafnemers telkens wel als voorwaarde gesteld dat eigenaar en topman Sanderink nooit meer terug mag komen. Wakkie zei vorige week in de zitting dat die voorwaarde 'zwart-wit en niet grijs' is. Als Sanderink terugkeert, verliest Centric volgens hem zeker diverse grote klanten, wat dan het voortbestaan van het hele bedrijf bedreigt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee