Overslaan en naar de inhoud gaan

Morgen kogel door de kerk voor Sanderink en Centric?

Naar verwachting wordt morgen (vrijdag 27 januari) bekendgemaakt of er een onderzoek wordt ingesteld naar IT-dienstverlener Centric en eigenaar Gerard Sanderink. Het gaat dan om zijn inmenging in het bestuur sinds 2018, toen hij de zelfverklaarde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek heeft leren kennen. De Ondernemingskamer heeft hierover vorige week zitting gehad, nadat die speciale rechtbank eind vorig jaar al Sanderink uit zijn rollen als bestuurder en grootaandeelhouder heeft gezet.
Digitale rechtspraak
© Shutterstock
Shutterstock

Zowel het Openbaar Ministerie (OM), die daarin de belangen van Nederlandse overheidsklanten van Centric behartigt, alsook Centric zelf willen dat er een onderzoek wordt ingesteld. Sinds 2018 is het IT-bedrijf namelijk geplaagd door interne en externe problemen, die zijn gelinkt aan Sanderink. Die eigenaar en voormalig topbestuurder van de IT-dienstverlener heeft meerdere botsingen met topmanagers gehad en is teruggekeerd als hoogste baas, weer vertrokken en toen wéér teruggekeerd.

Van Rijbroek en smart blockchain

In de afgelopen jaren heeft Centric opvattingen, overtuigingen en ideeën uitgedragen van Sanderink en zijn vertrouweling Van Rijbroek (sinds kort zijn vrouw). Dat is onder meer gebeurd middels mails vanaf Sanderinks mailaccount bij zijn bouwbedrijf Strukton, in zijn hoedanigheid als eigenaar maar dus ook als hoogste baas. Zo is vanuit de Centric-topman het aanbod gedaan aan toenmalig Justitie-minister Ferd Grapperhaus om Nederland te beveiligen met een blockchainoplossing.

In dat aanbod wordt vanuit Sanderinks mailaccount gesteld dat plofkraken op pinautomaten eigenlijk hackaanvallen zijn, waardoor de geldautomaten geld uitspugen. Van Rijbroek maakte zulke claims ook begin 2018 in een uitzending van Nieuwsuur, waar ze als cybersecurity-expert werd voorgesteld. Dat tv-optreden is door erkende security-experts inhoudelijk flink bekritiseerd, wat haar de omschrijving cybercharlatan heeft opgeleverd. Van Rijbroek draagt de notie van 'smart blockchain' uit als oplossing voor digitale dreigingen. Dat noemt ze ook in haar tweede boek Unhacked, dat met steun van Sanderink is gerealiseerd.

Verder heeft Centric sinds 2018 opmerkelijke berichten wereldkundig gemaakt op de eigen bedrijfswebsite. Zoals een eigen versie van een Sanderink-interview met het FD en de mededeling waarin het IT-bedrijf heeft gewaarschuwd voor het 'nieuwe gevaarlijke cyberwapen' van nepnieuws. Daarbij zijn de media beschuldigd van onwaarheden, verzinsels, beledigingen en suggestieve teksten jegens de bedrijven van Sanderink, tegen de miljonair zelf en tegen Van Rijbroek. Dat inmiddels verwijderde (maar elders gearchiveerde) nieuwsbericht van Centric verwijst ook nog naar Unhacked.

Twijfel gezaaid over Centric

Daarnaast heeft Sanderink in 2019 onthuld dat Centric een aparte tak voor cybersecurity krijgt, waarbij de zelfverklaarde maar afgekraakte cyberexpert Van Rijbroek betrokken is. Centric heeft in antwoord op vragen van AG Connect toen bevestigt dat die levenspartner van de eigenaar input geeft aan de beoogde securitytak. Tussendoor heeft Sanderink nog plots mededelingen gedaan dat de financiën van Centric niet op orde zouden zijn. In plaats van 18 miljoen winst zou er sprake zijn van 11 miljoen euro verlies. Die bewering van de baas is daarna echter door toenmalig accountant Ernst & Young openlijk tegengesproken.

Naast al die verwikkelingen heeft Sanderinks Centric diverse rechtszaken gevoerd. Deze waren tegen vertrokken en weggestuurde topmanagers maar ook tegen Sanderinks voormalige levenspartner Brigitte van Egten. Zij wordt sinds 2018 door de Centric-eigenaar beschuldigd van fraude en diverse andere misstanden, maar bewijs dat hij daarvoor claimt te hebben is herhaaldelijk door rechters afgewezen als zijnde geen bewijs. Recent, onder het vorige topmanagement, heeft Centric zich opnieuw in die privéstrijd van Sanderink gemengd, wat door de rechter hard is afgestraft.

Van tijdelijke naar blijvende maatregelen

De meest recente terugkeer van Sanderink als bestuurder heeft geleid tot de gang naar de Ondernemingskamer. Die speciale rechtbank voor bedrijfsgeschillen heeft in november tijdelijke noodmaatregelen opgelegd om de stabiliteit en continuïteit van Centric te waarborgen. Daarbij is de eigenaar losgewrikt van zijn IT-bedrijf, dat cruciale diensten verleent aan Nederlandse overheidsorganisaties. Een formeel onderzoek naar het reilen en zeilen bij Centric sinds 2018 kan leiden tot verdergaande en blijvende maatregelen, zoals het uit handen nemen van álle Centric-aandelen die Sanderink bezit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in