Overslaan en naar de inhoud gaan

Onklaar maken Windows 7 níet door securityfixes, aldus Microsoft

Activeringsproblemen met Windows 7 zijn níet veroorzaakt door de recent uitgebrachte beveiligingsupdate voor die eervorige versie van Microsofts pc-besturingssysteem. Gebruikers zijn geconfronteerd met foutmeldingen dat hun installaties van Windows 7 geen geldige licentie hebben en dus 'niet legitiem' zijn. De oorzaak voor deze onterechte constatering ligt echter niet aan de front-end, maar aan de back-end.
Win7
© Microsoft
Microsoft

Microsoft stelt dat een recente update voor zijn Activation and Validation servers de schuldige is. Deze verandering aan de licentiecontrolerende back-end van de Windows-maker heeft voor het veelgebruikte Windows 7 ten onrechte tot de constatering geleid dat er sprake is van illegaal gekopieerde installaties. De serverupdate die voor Windows 7-clients foutmeldingen oplevert, is op 8 januari doorgevoerd. Microsoft heeft het de dag erna gauw weer teruggedraaid, meldt het bedrijf in een supportdocument.

De fout zit echter niet geheel en al in de back-end. De activeringserror treedt namelijk op voor installaties van Windows 7 waarop een bepaalde lokale update geïnstaleerd staat. Dit is de Activation Checker update (KB971033) die al eerder voor problemen met Windows' activering heeft gezorgd. De huidige problemen met Windows 7 gelden voor de Professional- en de Enterprise-uitvoeringen van dat besturingssysteem. Ook de aparte N- en E-varianten daarvan zijn getroffen. Deze relatief onbekende - en weinig gebruikte - Windows-varianten zijn zonder Microsofts mediaspelersoftware en browser, in reactie op de antitrustzaak van de Europese Commissie.

Ontkomen maar toch deïnstalleren

De afgelopen week door Microsoft uitgevoerde roll-back van zijn serverwijziging aan heeft de activeringsproblemen echter niet voor iedereen opgelost. De softwareproducent geeft in zijn supportdocument gebruikers het advies om de lokale update te deïnstalleren. Tenminste, als zij nog steeds foutmeldingen krijgen over activering en het 'niet legitiem' zijn van hun Windows 7-installaties.

"Windows 7 devices die KB971033 geïnstalleerd hebben maar niet deze issue hebben gehad tussen de tijd van de verandering [aan de activeringsservers - red.] en de tijd van het terugdraaien van die verandering zouden niet de issue moeten hebben die wordt omschreven in dit artikel", stelt Microsoft gerust in het supportdocument.

Die geruststellende woorden worden echter weer teniet gedaan door de daarna volgende mededeling: "We raden met klem aan dat je  KB971033 deïnstalleert van alle volume-licensed Windows 7 gebaseerde devices. Dit omvat ook devices die op dit moment niet zijn geraakt door de issue zoals vermeld in de sectie 'Symptomen'." De betreffende update is namelijk bestemd voor consumenteninstallaties van Windows 7.

Slechte timing

Microsoft spreekt expliciet tegen dat de nieuwste updates KB4480970 en KB4480960 gelinkt zijn aan de opgetreden problemen met Windows 7. Die twee kritieke beveiligingspatches zijn simpelweg rond dezelfde tijd uitgekomen. Het deïnstalleren van die twee updates geniet hoe dan ook geen aanbeveling: ze bieden bescherming tegen de diepgaande processorkwetsbaarheden Meltdown en Spectre, plus fixen een belangrijke bug in Windows' krachtige command prompt Power Shell.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in