Overslaan en naar de inhoud gaan

Oostenrijk gebruikt locatiedata om werking corona-maatregels te controleren

Diverse landen onderzoeken het gebruik van anonieme locatiegegevens uit bijvoorbeeld het mobiele netwerk van providers, om zo te checken of maatregelen tegen het coronavirus werken. Met de gegevens kan in kaart worden gebracht of de maatregelen inderdaad bijdragen aan het beperken van sociale contacten. Israël en Oostenrijk doen dit al. De VS is inmiddels in gesprek met techbedrijven.

De omroep ORF meldt dat de Oostenrijkse regering met een dergelijk project begonnen is, in samenwerking met de telecomprovider A1. Uit de Oostenrijkse data wordt duidelijk dat klanten van de telecomprovider inderdaad flink minder bewegingsbereik hebben. Daarmee lijkt het waarschijnlijk dat er minder sociale contacten plaats vinden.

Geen individuële gevallen

De gegevens worden gebruikt door een crisisteam, maar niet iedereen is blij met de procedure. Diverse Oostenrijke databeschermers en politieke partijen hekelden de maatregel. Ze vrezen voor misbruik van macht. "De regering heeft de afgelopen dagen veel macht gekregen door de vrijheid van de Oostenrijkers om begrijpelijke redenen tot een minimum te beperken. Toch moet ze er nu verdomd verantwoordelijk mee omgaan", aldus een tegenstander uit de Oostenrijkse politiek tegenover de omroep.

A1 stelde echter dat er geen individuele bewegingsprofielen zijn overgedragen aan de overheid, alleen een vergelijking tussen het totaal aantal bewegingen in de afgelopen dagen. “Het gaat om de stromingen en de vraag hoe dat binnen een week veranderde.” De maatregel zou in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming zijn. A1 heeft de gegevens ook op eigen initiatief aangeboden.  

Geanonimiseerd

Volgens A1 krijgt bij de bewegingen elke mobiele telefoon een nummer toegewezen dat automatisch willekeurig wordt gegenereerd voor tracking. Al deze nummers worden elke 24 uur opnieuw toegewezen. Daardoor is het onmogelijk om te begrijpen waar de geanonimiseerde gebruikers gedurende lange periode naartoe gaan.

Israël & Verenigde Staten

Volgens Tweakers heeft ook Israël inmiddels al digitale middelen ingezet tegen het coronavirus, waarbij onder meer de locatiegeschiedenis nagetrokken wordt. Iedere inwoner die op basis van de locatiegeschiedenis mogelijk corona heeft opgelopen wordt ingelicht. Techcrunch meldt dat ook de Amerikaanse overheid inmiddels in gesprek is over een zelfde project in gesprek met een aantal grote technologiebedrijven. Onderwerp van gesprek is hoe gegevens van mobiele telefoons kunnen bijdragen aan het voorkomen van verdere verspreiding van COVID-19. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in