Overslaan en naar de inhoud gaan

Opleidingen stuiten op conflict eindgebruiker-licentie

De voorwaarden over het gebruik van gegevens waren voor student Hans de Zwart aanleiding te weigeren dat zijn teksten worden beoordeeld met het 'Turn It In'-gereedschap voor controle op plagiaat. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft dit standaard geïntegreerd in het Blackboard-studentvolgsysteem.
Boze vrouw
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Hans de Zwart is niet zo maar een student filosofie. Hij is directeur van digitale burgerrechten-organisatie Bits of Freedom (BoF) en tevens gastdocent bij de post-HBO-opleiding E-learning. Niet de eerste de beste student die klakkeloos op 'ja' klikt dus. Hans heeft een probleem met het feit dat Turn It In vereist dat gebruikers instemmen met gebruik door derden van alle teksten die door het gereedschap zijn gecontroleerd, legt Wilfred Rubens - een technologieconsultant - uit in een post op LinkedIn.

De UvA gebruikt net als andere onderwijsinstellingen Turn It In of een vergelijkbaar programma om te beoordelen of studenten bij het inleveren van scripties en verslagen geen gebruik hebben gemaakt van knip- en plak werk uit andermans werk. Deze programma's maken daarbij gebruik van bronnen op internet waar dergelijk werk en wetenschappelijke publicaties zijn verzameld. Werk dat wordt gecontroleerd, komt ook in die database en is daarmee beschikbaar voor derden.

Carte blanche

De Zwart heeft ook problemen met de reikwijdte van de licentie. Er staat in dat Turn It In meer services die gebruik maken van de teksten kan toevoegen zonder dat de student daarvan op de hoogte wordt gesteld. Er is bovendien sprake van een licentie voor onbepaalde tijd en Turn It In kan de licentievoorwaarden ook nog eens op elk moment naar believen wijzigen.

Rubens wijst er op dat De Zwart met zijn principiële weigering een probleem aankaart dat verder gaat dan deze plagiaatcontrole. De student heeft een zakelijke relatie met de onderwijsinstelling waarin bepaald is hoe deze met zijn gegevens omgaat. De universiteit moet vervolgens op basis van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (VG) een verwerkersovereenkomst sluiten met elke organisatie die toegang heeft tot gegevens van studenten. Het probleem is dat veel met name Amerikaanse bedrijven daar helemaal niet aan willen. Dat stelt onderwijsinstellingen voor een dilemma. Formeel moeten zij het gebruik van de software van deze bedrijven stoppen en op zoek naar een alternatief dat niet altijd makkelijk te vinden is. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in