Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-kompaan Rian van Rijbroek verliest positie bij hogeschool

Hogeschool Saxion neemt afscheid van blockchainlector Jan Veuger die slordig en nalatig was in zijn onderzoekswerkzaamheden, aldus de externe commissie wetenschappelijke integriteit (CWI). Die onafhankelijke instantie heeft bij Saxion onderzoek gedaan naar het werk van Veuger. Hij had vóór zijn tijd bij die hogeschool al een samenwerking met zelfverklaard blockchain- en cybersecurity-expert Rian van Rijbroek en haar toenmalige kompaan Willem Vermeend.
blockchain

De geconstateerde slordigheid en nalatigheid van Veuger worden door de CWI gekwalificeerd als "bedenkelijk gedrag", meldt SaxNow op basis van een verklaring van bestuursvoorzitter Anka Mulder. SaxNow is het onafhankelijke nieuws- en opinieplatform voor hogeschool Saxion, dat het lectoraat Blockchain heeft. Daarin wordt interdisciplinair onderzoek gedaan voor welke vraagstukken blockchain geschikt is, en onder welke voorwaarden, voor welke organisaties en wat dan de impact van deze technologie is.

Van vastgoed naar (smart) blockchain

Veuger is van origine expert op het gebied van vastgoed. Daarin heeft hij werk verricht bij onder meer de gemeenten Rotterdam en Ede, woningcorporaties deltaWonen en Mitros, en als CEO bij vastgoedbeheerbedrijf CorporateREM (Corporate Real Estate Management). Vanaf 2009 was hij verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen, waar hij van 2012 tot 2019 lector Maatschappelijk Vastgoed was. Sinds 2017 is hij zich met blockchain gaan bezighouden, met oog op disruptie in de vastgoedwereld.

In datzelfde jaar zou hij naast Rian van Rijbroek en Willem Vermeend vermeld worden als auteur van een wetenschappelijk artikel over 'smart blockchain' voor de vastgoedmarkt en de maatschappij. Dat Engelstalige artikel (‘smart blockchain for society and real estate’) was door Veuger ingestuurd voor vastgoedconferentie CIRRE in 2017, wist Follow The Money (FTM) eind 2019 te onthullen.

Anno nu is de band tussen deze drie zelfverklaarde blockchainexperts in een PowerPoint-presentatie (in PDF-vorm) terug te vinden (bij de Hanzehogeschool) en een boekbespreking (bij CorporateREM). In die blockchain-belichtende presentatie van november 2017 op naam van dr. ing. Veuger komen Van Rijbroek en Vermeend voor, in het kader van startups en onderzoeken. Prof. dr. Vermeend wordt opgevoerd in zijn toenmalige rol als fintech-ambassadeur van het Nederlandse ministerie van Financiën. Van Rijbroek wordt opgevoerd als deskundige over blockchain en als cyberexpert. In de bespreking van Veugers blockchainboek wordt gewag gemaakt van een groot blockchainproject dat de drie zouden uitvoeren.

Cybersecurity en plagiaat

Veuger heeft in 2019 tegenover de FTM-onderzoeksjournalisten verklaard via voormalig minister Vermeend in contact te zijn gekomen met Van Rijbroek. Zij had zichzelf destijds getooid met een doctorandustitel, wat niet terecht zou zijn (en het valselijk voeren van titels is strafbaar, stipte FTM toen aan). Veuger heeft het voor CIRRE ingestuurde artikel - dat op naam van hem plus Van Rijbroek en Vermeend zou staan - in januari 2018 echter ingetrokken. Hij raakte toen op de hoogte van plagiaat in het boek 'De wereld van Cybersecurity en Cybercrime' dat op naam van Van Rijbroek en Vermeend staat.

Dat boekwerk - wat ook inhoudelijk is afgekraakt - was gevuld met passages uit andere werken. Dit waren onder meer online-encyclopedie Wikipedia, kopij uit dagblad het NRC en artikelen van een ICT-jurist. Die bronnen van Van Rijbroek en Vermeend zijn daarbij niet vermeld. Co-auteur Vermeend heeft in een latere verklaring gesteld dat dit 'een stommiteit' was. Van Rijbroek heeft het plagiaat geweten aan 'een team dat alles gecontroleerd heeft', en dat zijn werk dus niet goed gedaan zou hebben. Het boek is door de uitgeverij, die is opgericht door Vermeend, uit de handel genomen.

Aanbeveling voor boek Van Rijbroek

Terwijl Veuger voor zover bekend niet betrokken was bij dat geplagieerde boek, heeft hij later nog wel meegewerkt met Van Rijbroek. Hij heeft namelijk een aanbeveling gegeven (zie ook pagina 19 van Veugers publicaties en prestaties) voor haar tweede boek: 'Unhacked'. Dat schrijfsel van de zelfverklaarde cybersecurity-expert is volgens Veuger een 'praktisch en deskundig boek' dat bruikbaar is 'voor studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven'.

Daarbij worden ook het lectoraat Blockchain en het Saxion Institute for Blockchain genoemd, als zijnde omgevingen voor verder onderzoek naar aanleiding van 'Unhacked'. Inhoudelijk is die tweede publicatie van Van Rijbroek, uit januari 2019, echter ook afgekraakt. Veuger heeft dat boek genoemd als bron in zijn Saxion-paper 'Blockchain convergentie', van januari 2020.

Veuger is nu door de onafhankelijke CWI wel onderzocht op eventueel plagiaat. Dit naast nog zelfplagiaat en commerciële belangen, aldus de hogeschool bij de bekendmaking van Veugers exit bij Saxion. Topvrouw Mulder, die voorzitter is van het College van Bestuur, stelt nu in een verklaring aan lectoren dat er sprake was van 6 klachten tegen Veuger en dat 5 daarvan volgens de CWI gegrond zijn. Zij specificeert daarbij niet welke klachten dit dan zijn.

Naam toevoegen als auteur

Begin vorig jaar is Veuger in opspraak geraakt doordat hij zich had verbonden aan de Bitcoin Association en daarbij ook het onderwijsaanbod van Saxion had betrokken. Eind vorig jaar heeft de hogeschool besloten een extern onderzoek in te stellen naar de wetenschappelijke integriteit van de eigen lector blockchain. Dit gebeurde naar aanleiding van onderzoekswerk en artikelen van SaxNow over het schenden van auteursrechten, het publiceren van (bachelor)scripties in wetenschappelijke tijdschriften waarbij de lector als tweede auteur werd opgevoerd, het opnieuw publiceren van eigen artikelen, én Veugers eerdere samenwerking met Van Rijbroek.

De CWI oordeelt nu formeel dat Veuger zich schuldig heeft gemaakt aan slordigheid en nalatigheid. Dit heeft zich geuit in het niet verwijzen naar originele brondocumenten. In het advies van de commissie wordt dit "bedenkelijk gedrag" genoemd. Deze misstanden zijn inmiddels wel gerectificeerd, verklaart Saxion.

Geen integriteitsschending

Naast dit "bedenkelijke gedrag" constateert de externe onderzoekscommissie dat er géén sprake is van schending van de wetenschappelijke integriteit. De lector blockchain van Saxion vertrekt daar per 1 augustus. Het CWI-advies is nu niet openbaar gemaakt, maar het wordt komend najaar wel in geanonimiseerde vorm gepubliceerd op de site van de Vereniging Hogescholen, meldt SaxNow nog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in