Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State voorziet botsing tussen AP en ACM door nieuwe data-regels

De Afdeling advisering van de Raad van State (RvS) heeft de nodige kritiek geuit over de Europese Datagovernanceverordening (DGA). Met het voorstel voor nieuwe regelgeving moeten meer overheidsgegevens beschikbaar worden gemaakt voor algemeen gebruik, maar er zijn zorgen over de complexiteit.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De DGA is de eerste Europese verordening van nieuwe uitgebreide regelgeving die moet bijdragen aan de Europese datastrategie, waarmee uiteindelijk een versterkte Europese ‘data-economie’ moet ontstaan. De DGA stelt regels voor hergebruik en beschikbaar stellen van overheidsgegevens en data van burgers.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt de toezichthouder voor de naleving van de nieuwe regels. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft ook een rol: Zij geeft de ACM advies over of diensten en organisaties wel of niet voldoen aan de AVG.

De RvS vindt de huidige opzet van de nieuwe regels erg abstract en ook erg technisch, zo schrijft het in een advies dat dinsdag is gepubliceerd. “Het is daarom niet makkelijk om te zien welke betekenis de DGA en het wetsvoorstel in Nederland zullen hebben. Bovendien zullen hierna nog meer Europese verordeningen volgen”, schrijft de organisatie.

Complexiteit

Vanwege de meerdere verordeningen die er nog aankomen zal de complexiteit van de regelgeving verder toenemen. Er ontstaan daardoor veel vragen die afstemming nodig hebben, verwacht de RvS. “Dit geldt voor het toezicht op de verschillende verordeningen, en voor de verhouding tot bestaande regelgeving, zoals tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).”

RvS vindt dat er nauwelijks aandacht is besteed aan deze complexiteit. “De regering zou in de toelichting de betekenis van de DGA en het wetsvoorstel moeten verduidelijken en ook moeten ingaan op de verhouding tot Europese en nationale regelgeving en het toezicht.”

Niet passend

De adviseurs van RvS voorzien daarnaast ook problemen in de samenwerking tussen toezichthouders ACM en AP. In het voorstel krijgt de privacywaakhond de taak om de ACM te adviseren over de vraag of databemiddelingsdiensten en data-altruïstische organisaties aan de AVG voldoen.

“De ACM bepaalt vervolgens of de dienst of organisatie kan worden geregistreerd, zodat deze een Europees label en logo mag voeren. Daarnaast regelt het wetsvoorstel dat de ACM en de AP in een protocol afspraken moeten maken over hun samenwerking. De Afdeling advisering vindt deze regeling niet passend”, aldus de RvS.

Volgens de adviseurs is het namelijk niet uitgesloten dat AVM een negatief advies van de AP naast zich neerlegt. “Dat strookt niet met de gedachte van de DGA dat bij een ‘conflict’ de AVG voorgaat. Als het gaat om de uitleg en de toepassing van de AVG zou de interpretatie van de AP beslissend moeten zijn.”

Verplicht advies AP 

De RvS vraagt zich af of het wettelijk regelen van de verhouding tussen ACM en AP wel wenselijk is: “De regeling kan deze verhouding onnodig formaliseren.” Samenwerking op basis van onderlinge afspraken biedt meer flexibiliteit. “Wettelijke regeling van de samenwerking tussen alleen de AP en de ACM ligt verder niet voor de hand omdat er ook samenwerking met andere autoriteiten nodig zal zijn, terwijl die niet wettelijk worden geregeld.” Wat de RvS betreft wordt de verplichte advisering door de AP aan de ACM uit het wetsvoorstel geschrapt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Deze ontwikkeling was te verwachten. Anticiperende organisaties hebben hun end-to-end encryptie met eigen hard- en software ingericht, zie https://www.math4sci.com/ndax-quantum-system-secure-client/ en https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9 voor een voorbeeld. De Quantum Hardware is te zien op https://photos.app.goo.gl/Q8QLdXpRmDYUK76r5

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in