Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware-aanval tankopslagbedrijf Vopak beperkt tot één locatie

De hack bij Vopak is beperkt gebleven tot één locatie in Maleisië, zegt topman Dick Richelle van het Rotterdamse tankopslagbedrijf. De cyberaanval heeft volgens hem geen gevolgen gehad voor de dagelijkse activiteiten op die locatie of andere plekken in de wereld. Klanten merken er ook niets van, benadrukte Richelle in een gesprek met analisten.
ransomware
© Shutterstock
Shutterstock

"We nemen dit uiterst serieus en we voeren een onderzoek uit", verklaarde Richelle over het datalek bij Pengerang Independent Terminals, dat deels in handen is van Vopak en deel uitmaakt van een groter complex in Maleisië. "Het heeft geen impact op de operaties en de dagelijkse activiteiten."

Afgelopen weekend bevestigde het bedrijf dat een Maleisisch complex voor de opslag van olie was geraakt door een "IT-incident" waarbij data waren gestolen. Vrijdag meldden meerdere partijen die hackersgroepen volgen al dat Vopak was aangevallen met ransomware. Vopak publiceerde eerder op woensdag zijn cijfers van het eerste kwartaal, waarin geen update stond over het datalek.

Hogere verwachtingen voor 2023

Vopak zag in die resultaten aanleiding om de verwachtingen voor heel 2023 te verhogen. De vraag naar opslagruimte voor olieproducten en andere brandstoffen trekt aan en dat leverde het Rotterdamse bedrijf een hogere omzet en winst op. De winst voor aftrek van rentes, belastingen en afschrijvingen steeg met 17% tot 249 miljoen euro, ondanks gestegen kosten voor personeel en energie. In heel 2023 verwacht Vopak dit resultaat op te voeren tot meer dan 950 miljoen euro, terwijl het bedrijf eerder nog uitging van maximaal 950 miljoen euro.

Het opslagbedrijf benadrukte ook meer opslagruimte te willen aanbieden voor "nieuwe energie". Daaronder valt bijvoorbeeld waterstof, dat in principe met duurzaam opgewekte elektriciteit te produceren is. Samen met gasnetbeheerder Gasunie baat Vopak nu een grote drijvende terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit in de Groningse Eemshaven. De twee bedrijven zijn van plan om die locatie ook geschikt te maken voor de import van groene waterstof.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in