Beheer

Security
cybercrime

Ransomware mikt steeds meer op grote bedrijven

Grote bedrijven zijn steeds vaker het slachtoffer van ransomware.

© Pixabay
25 augustus 2016

Grote bedrijven zijn steeds vaker het slachtoffer van ransomware.

Het aantal nieuwe soorten ransomware is in de eerste helft van dit jaar bijna verdubbeld. Beveiliger Trend Micro vond 79 nieuwe ransomware-families. Dat is een toename van 172 procent.

De ransomware treft ook steeds vaker grote organisaties. Volgens de FBI hadden alleen al in de eerste drie maanden organisaties 209 miljoen dollar betaald aan losgeld voor hun bestanden. Voorbeelden daarvan zijn het Hollywood Presbyterian Medical Center dat 17.000 dollar betaalde en de University of Calgary, die een losgeld van 16.000 dollar betaalde.

Veel bedrijven betalen niet maar die lijden dan weer schade doordat hun systemen – deels of geheel plat liggen.

Volgens de onderzoekers van Trend Micro is ransomware nu de dominante vorm van malware wereldwijd. De indruk dat ransomware vooral gericht is op het MKB en consumenten klopt niet meer, volgens Trend Micro. Veel van de nieuwe ransomware is speciaal ontworpen om grote organisaties aan te vallen. Daarbij gaat het onder meer om  Crypsamm dat ongepatchte servers infecteert via een lek in Java en om Crypradam and Kimcil. Deze ransomware richt zich op bestanden die gerelateerd zijn aan het hosten van website.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.