Rekenkamer onderzoekt cybersecurity Koninklijke Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee bestrijdt met grenstoezicht onder meer terrorisme, drugs- en mensensmokkel en identiteitsfraude. Daarbij is zij sterk afhankelijk van IT, concludeert de Rekenkamer. De grensbewaking kan dus een aantrekkelijk doelwit zijn voor een cyberaanval.
Maatregelen en noodscenario's
Om die reden onderzoekt de Rekenkamer nu hoe het gesteld is met de cybersecurity van het grenstoezicht. De controlerende overheidsorganisatie richt zich in dit onderzoek specifiek op welke maatregelen de Koninklijke Marechaussee getroffen heeft om het grenstoezicht op Schiphol tegen cyberaanvallen te beschermen en of deze maatregelen ook werken. Daarnaast bekijkt het of er scenario's klaarliggen als de beveiligingsmaatregelen niet werken en er toch een cyberaanval plaatsvindt.
Het onderzoek is in juni dit jaar al van start gegaan. De resultaten ervan worden verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar.
Waterwerken kwetsbaar
Het is de tweede keer dat de Algemene Rekenkamer onderzoek doet naar de staat van cybersecurity bij een specifiek deel van de Nederlandse vitale sectoren. Het eerste onderzoek richtte zich op de waterwerken en werd in maart dit jaar afgerond. Daaruit bleek dat de waterwerken nog altijd kwetsbaar zijn voor digitale aanvallen en dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog stappen moet zetten om aan zijn eigen doelstellingen voor cybersecurity te voldoen.
Volgens de Rekenkamer zelf komt er nog een derde onderzoek naar cybersecurity. Het is echter nog onduidelijk op welke vitale sector dat onderzoek zich gaat richten. Een woordvoerder laat aan AG Connect weten dat dat nog niet vastgesteld is. Wanneer dat wel vastgesteld is of moet zijn, is nog niet bekend.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee